Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Putin släpper välkänd fånge

När Michail Chodorkovskij greps i oktober 2003 var han Rysslands rikaste man och ett hot för Vladimir Putins envälde. Sedan dess har han suttit i fängelse. Nu lovar Putin att benåda honom, lagom till OS i Sotji.

Oljemiljardären Michail Chodorkovskij hade nyligen fyllt 40 när han greps av tungt beväpnade specialstyrkor på flygplatsen i Novosibirsk. Han anklagades för skatteplanering och dömdes till åtta års fängelse.
Tio år senare sitter han fortfarande bakom galler i en arbetskoloni i Segezja i ryska Karelen, halvvägs mellan Sankt Petersburg och Murmansk. Hans yngsta barn, tvillingarna Ilja och Gleb, var fyra år gamla när han greps. Nu har de fyllt fjorton.
När strafftiden höll på att gå ut 2010 dömdes Michail Chodorkovskij till ett nytt fängelsestraff, nu för stöld av samma olja som hans företag Yukos enligt den tidigare domen hade utvunnit lagligt men inte betalat skatt för.
Enligt den nu gällande domen skulle Chodorkovskij släppas nästa år, men det fanns många tecken som tydde på att ännu ett nytt åtal snart skulle väckas mot honom, med syfte att hålla honom inlåst på obestämd tid.
Enligt uppgifter från åklagarmyndigheten misstänktes Chodorkovskij nu för att ha använt sina olagligt intjänade pengar till att betala för expertutlåtanden ”med syfte att ändra rysk lagstiftning”. En av Rysslands mest respekterade nationalekonomer, Sergej Gurijev, flydde landet i våras, eftersom han befarade att han snart skulle åtalas i samma ärende.
Därför var det en stor nyhet när Vladimir Putin under sin årliga maratonpresskonferens igår förmiddag sade att han visserligen inte var insatt i ärendet, men att han själv inte trodde på något nytt åtal mot Chodorkovskij.
Putin var på ovanligt gott humör under presskonferensen som aldrig ville ta slut. I fyra timmar lyssnade han tålmodigt på ryska journalisters lovord och inställsamma frågor, men sade inte mycket som var oväntat. Framför allt sade han inte ett ord mer om Chodorkovskij.
Därför slog nyheten ner som en bomb när Putin strax efter presskonferensen, i ett ”improviserat” samtal mitt i klungan av journalister, plötsligt meddelade inte bara att den fängslade oligarken nyligen hade lämnat in en ansökan om nåd, utan också att han faktiskt ska benådas inom kort:
– Han har redan tillbringat mer än tio år i fångenskap, det är ett hårt straff. Han hänvisar till humanitära omständigheter: hans mor är sjuk. Jag anser att man med tanke på alla dessa omständigheter kan fatta motsvarande beslut, och en förordning om hans benådning kommer att undertecknas.
Under alla år har Michail Chodorkovskij vägrat att skriva en ansökan om nåd, eftersom det skulle kunna tolkas som att han erkänner sin skuld. Putins pressekreterare meddelade mycket riktigt snabbt att Chodorkovskij nu erkänt sin skuld.
I realiteten har Chodorkovskij knappast gjort sig skyldig till större brott än alla andra affärsmän under Rysslands kaotiska 1990-tal, när skattereglerna var i ständig omstöpning och lokala skatteparadis skapades i många ryska regioner för att locka investeringar.
Hans verkliga brott var att han offentligt kritiserade Vladimir Putins korrupta styre och inte lydde när Putin beordrade de superrika oligarkerna att hålla fingrarna borta från politiken. Hans fängelsedom har fungerat som avskräckande exempel för andra.
Flera utländska statschefer har de senaste dagarna meddelat att de inte tänker komma till invigningen av OS i Sotji i februari. Beskedet om benådning ses allmänt som ett försök att förbättra Rysslands anseende i utlandet inför OS, precis som den omfattande amnesti som tillkännagavs dagen innan.

Fångar som ska friges

Maria Aljochina och Nadezjda Tolokonnikova dömdes till två års fängelse för ”religiöst motiverad huliganism” efter en Putinkritisk aktion i Frälsarkatedralen i Moskva 2012. De omfattas av onsdagens amnesti.
Den 6 maj 2012 drabbade Putinkritiska demonstranter samman med kravallpolis. Ett trettiotal demonstranter anklagas för våldsamt upplopp, och många har suttit häktade i över ett år. Några omfattas av onsdagens amnesti.
Den internationella besättningen på Greenpeacefartyget Arctic Sunrise greps av ryska specialstyrkor i Norra ishavet den 19 september. De omfattas av amnestin.
Rysslands mest kände politiske fånge. Han och hans kollega och medfånge Platon Lebedev erkändes som samvetsfångar av Amnesty International 2011, efter den andra fängelsedomen. Chodorkovskij och Lebedev har suttit fängslade sedan 2003. Det är inte känt om även Lebedev har ansökt om nåd.
Gå till toppen