Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andreas Ekström: Så tar du julledigt från sociala medier

Många användare av sociala medier, oavsett om det är Facebook eller Twitter eller Instagram eller något annat, känner sig ibland stressade av tjänsterna.

Andreas Ekström.
Det är ju inte meningen. De ska vara kul, och gärna ge någon form av nytta också – men det nya sättet att umgås som följer av den digitala revolutionen skapar onekligen nya små utmaningar.
Det vore världens lättaste sak att driva med den som tycker att det är svårt att ta julledigt från Facebook. Jag tycker tvärt om: det är ett problem att ta på allvar. Och jag tror att många som inte använder sociala medier, men som ofta känner sig tvungna att kolla jobbmejlen på kvällar och helger, har en liknande erfarenhet. Det ständiga online-livet har många fler fördelar än nackdelar, men det kräver små strategier, och de kan gärna vara olika för var och en.
Jag för min del anser inte att man har en absolut "svarsplikt" på precis allt i sociala medier. Det är trevligt att svara om man kan, men det finns enligt min mening en lägre social förväntan på ett svar på Facebook än på ett mejl. Den som inte håller med mig, och därför av rena artighetsskäl ogärna vill hålla sig borta från Facebook och Twitter under helgerna, kan därför testa en ny svensk tjänst som heter Autorelaxed. Den är synnerligen enkel och gratis: Du loggar in, du väljer ett autosvar, och alla som kontaktar dig via de sociala mediekanalerna får det.
Jag gjorde en snabbtest i veckan. Den visade på några små problem med tjänsten, den är ännu inte färdigutvecklad, och det märks. Svarslängden kan vara 125 tecken, eftersom Autorelaxed vill ha in lite reklam också. Men om användaren som ska få ett svar har ett långt användarnamn blir autosvaret beskuret. Så om du provar – håll dig till lite drygt hundra tecken.
Men som sagt: att ett svar uteblir på Twitter eller Facebook är i sig inte särskilt konstigt. Att ett svar uteblir under en storhelg ... nej, där någonstans har vi nått även min nivå för i-landsproblem.

Känner du av julstressen på sociala medier? Kommentera artikeln. 

Gå till toppen