Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Broderns död fick henne att arbeta för de hemlösa

Petra Douhanes lillebror Pierre dog för ett par månader sedan, bara någon dag innan han skulle läggas in för avgiftning. Nu ägnar hon mycket av sin tid till att hjälpa de hemlösa.

”Allt behövs”, säger Petra Douhane som samlar in kläder och inte minst underkläder till hemlösa och uteliggare i Lund.Bild: Foto: Karl G Jönsson
Petra Douhane, 32, är uppvuxen i en stor familj. Hon var enda tjejen bland fyra bröder, och som så ofta är det hon som tar ansvaret för att hålla ihop syskonen. Nu har hon själv fyra barn i villan i Veberöd.
För ett par månader sedan slog katastrofen till. Petras lillebror Pierre, 27, hittades död av en överdos bara ett par dagar innan han skulle läggas in för att få vård för sitt missbruk.
– Ingen vet varför. Han ville verkligen sluta, men kanske ville han ta det en sista gång.
Det var när familjen skulle hämta Pierres få tillhörigheter på härbärget i Lund som hon fick idén. Underkläderna kunde de slänga, sade pappa Börje Douhane till personalen, som protesterade och bad att få behålla dem. Familjen fick veta att underkläder är en stor bristvara hos uteliggare och hemlösa. Många tvingas gå utan eftersom människor som skänker avlagda kläder kanske finner det pinsamt att skicka med begagnade kalsingar och trosor.
Då startade Petra Douhane en insamling på Facebook med titeln ”En kalsong för Pierre”, och ryktet spred sig som ringar på vattnet. Människor och företag skänker pengar och kläder, och butiker låter Petra komma och hämta kläder åt de hemlösa.
– Det rullar på. Idag var jag i en butik i Lund och fyllde en hel bil med kläder som jag lämnade på härbärget i Lund. Det var både jackor och jeans, mössor och vantar. Allting behövs. Nu när det är kallt är det svårt att hålla värmen. Vi har köpt underställ och vill se till att alla får varsitt par.
Än så länge riktar hon hjälpen till härbärget i Lund, där Pierre brukade övernatta.
– Jag läste att det fanns 350 hemlösa i Lund för ett par år sedan. Idag är de säkert uppe i 500, och många av dem kommer inte ens in på ett härbärge. De bor i bilar, trappuppgångar och källare och tvingas vara ute på nätterna när det är som kallast. Det är ett hårt liv. Vi kan inte föreställa oss hur det är att aldrig kunna stänga en dörr om oss, eller gå på toaletten eller sova när man själv vill.
Förnedringen blir inte mindre av att många av dem som är i tjugoårsåldern tvingas gå i illasittande ”gubbakläder”. Tack vare Petra kan de nu känna en lite större värdighet där de går på våra gator.
Petra Douhane är den som nämndes av flest läsare när Sydsvenskan bad om förslag på vilka som förtjänade en särskild julklapp. Och hennes arbete för de hemlösa har bara börjat:
– Det här kommer att rulla på. Vi hoppas kunna lämna kläder i Malmö också så småningom. Finns det en vilja så finns det en väg.
På Sydsvenskan.se hittar du fler personer som läsarna vill ge en julklapp.
Gå till toppen