Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Thomas Frostberg: Innovationsgalaxen har fler svarta hål än stjärnor

Att det skånska innovationsstödjande systemet vuxit med cirka fyrtio aktörer på bara tre år förvånar många. Mer oroande är att ingen verkar ha en samlad bild av vilka resultat insatserna ger i form av företag och nya jobb.

Vår stora genomgång av det skånska innovationsstödjande systemet i förra veckans Näringsliv har av kommentarerna att döma varit efterlängtad och levererade samtidigt något av en chockartad bild över systemets ohämmade tillväxt.
På tre år har antalet aktörer nämligen ökat från cirka 80 till 120, trots att alla lovade mer samordning och bättre effektivitet redan efter vår förra granskning 2010.
Den gången kunde vi rita upp ett bollhav över aktörerna, den här gången blev det en hel galax. En läsare konstaterade krasst att om tre år har innovationssystemet förmodligen vuxit till ett helt eget universum.
Samtidigt hävdar en del i debatten att det inte är antalet aktörer som är problemet, utan bristen på effekt som de levererar. Den som påstår detta tittar bara på systemet som helhet och missar en viktig poäng: De innovationsstödjande aktörernas främsta syfte måste vara att hjälpa den som vill starta eller expandera sitt företag. Detta är själva existensberättigandet.
Att entreprenörer och nyföretagare då möts av ett meteorregn av olika stödorganisationer som vill hjälpa dem blir ohållbart. Det är närmast omöjligt att navigera i systemet och risken är stor att de inte får den hjälp de behöver, inte minst när fel aktör fångar in dem i sitt garn för att säkra en pinne i statistiken över hur många företag de hjälpt under 2013.
Lunds universitets rektor har ända sedan den förra granskningen frågat om jag verkligen tror det vore bättre med en enda organisation, en slags innovationsamöba som omfattar allt och alla.
Nej, det tror jag inte. Men det måste finnas en bättre balanspunkt någonstans mellan 1 och 120 organisationer. I dagsläget är många av aktörerna nämligen små och i praktiken underfinansierade.
För att kunna driva sin verksamhet måste de lägga oförsvarligt stor tid på att dra in projektmedel istället för att med tryggad finansiering kunna fokusera på att hjälpa entreprenörerna. I en del fall sitter de fortfarande, bara några arbetsdagar före nyår, och väntar på besked från andra aktörer i systemet om anslag för att årets budget ska gå ihop.
Här är Per Eriksson i högsta grad medansvarig eftersom han låtit universitetets eget system sätta upp konkurrerande aktörer som Luis, LU Open och Lusic när olika personer inom dessa organisationer inte kunnat eller velat samarbeta.
Som ytterligare exempel på hur komplex bilden är kan nämnas att vissa av aktörerna inte ens ser sig som del av systemet, trots att de enligt hemsidan ”medverkar aktivt och med nya initiativ i projekt och sammanhang som bidrar till positiv tillväxt”.
Men det allra största frågetecknet förblir obesvarat: Vilken nytta gör egentligen innovationssystemet? Det saknas en helhetsbild, trots att de allra flesta organisationerna mäts både framlänges och baklänges och lägger mycket tid och resurser på att rapportera in sina resultat till finansiärerna.
Det vilar ett tungt ansvar på kommunerna, regionen och lärosätena i Skåne när det gäller uppföljningen. Ytterst måste också näringsminister Annie Lööf se över hur nationella medfinansiärer som Vinnova och Tillväxtverket agerar.

Galaxen är ”bara” 730 miljoner stor

I förra veckans sammanställning av hur mycket pengar som i år pumpas in i de offentligt finansierade stödaktörerna i innovationssystemet uppgavs en siffra som i efterhand visat sig vara för hög.
Anledningen är att vissa aktörers budgetsiffror räknats dubbelt då de är sammanlänkade eller ingår i varandras verksamheter. Även om det säger något om hur snårigt innovationssystemet är i praktiken kan jag bara beklaga att det blev fel.
Efter en ny genomräkning baserad på korrekt information har vi justerat den totala siffran till 730 miljoner kronor för 2013, att jämföras med de cirka 400 miljoner som snurrade i systemet när vi gjorde den förra jämförelsen 2010.
Gå till toppen