Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

”Att jag blev odlare var egentligen ren slump”

Senapen är ett klassiskt tillbehör på julbordet, men en försvinnande liten del av senapsfröna vi äter odlas i Sverige.  
Hans Svensson på Petersborgs gård på Österlen är en av två senapsodlare i landet. Den andre finns i Östergötland och båda förädlar de gula och svarta senapskorn.

– Att jag blev senapsodlare var egentligen en ren slump, säger Hans Svensson som för 20 år sedan köpte gården mellan Smedstorp och Onslunda som en gång i tiden hörde till Tunby slott.
Då bodde han i centrala Lund och egentligen var det de stora maskinerna som främst lockade med lantbrukslivet. Och tanken var att han skulle bli en konventionell spannmålsodlare.
Det var han också ett tag, men så fick han via Hushållningssällskapet inspiration att testa kryddor.
– Jag började med att odla kummin, jag provade på timjan och lin. Jag ville bara odla sånt som fungerade med maskinerna jag redan har och då testade jag senap.
Hans Svensson säger att han tycker att det egentligen är konstigt att inte fler gett sig på den relativt lättodlade grödan, ”kan man odla raps, kan man odla senap”, som var betydligt vanligare förr.
Senapen kom in i hans liv för snart femton år sedan.
Först tänkte han enbart sälja de rensade kornen säckavis, som han gör med kumminen, men upptäckte snart att grossisterna inte riktigt var beredda att betala det pris han ville ha – de importerade senapsfröna var så mycket billigare.
Det var då förädlingstanken väcktes. Hans Svensson berättar att han började med att leta efter senapsrecept i en kokbok.
– Familjen gav mitt första försök godkänt och då var det bara att sätta igång.
Den första senapen sålde han på en marknad.
– Jag åkte dit med femtio burkar, blev av med hälften och kände mig väldigt nöjd.
Precis som med lantbruket hade han ingen tidigare erfarenhet när han gav sig in i senapstillverkningen.
– Jag hade inget speciellt förhållande till senap tidigare, men nu har jag lärt mig vad som fungerar eller inte.
Senapssortimentet har utökats genom åren, många gånger efter att kunderna frågat efter en speciell smaksättning. Whiskysenapen föddes till exempel så.
Nyligen tog han hem förstapriset i den nya klassen senap i SM i mathantverk som hölls i Östersund i år.
Förutom senap odlar Hans Svensson spannmål, lin och kummin på gården. Senapen står för cirka en sjättedel av odlingen vilket betyder ungefär 40 ton senapskorn om året.
En del säljs hela, en del mals, en hel del blir senap under det egna varumärket och så levereras en del färdig senap till andra företag som vill ha en senap i sitt sortiment.
– De hela senapskornen går främst till Apoteket och deras julsenap, berättar han.
– Vi har cirka 100 återförsäljare, de flesta är andra gårdsbutiker.
Petersborg ligger i den del av Österlen som normalt inte kryllar av turister.
– Men i år har det varit precis som slussar öppnats. Vi har haft många kunder och flera har velat veta historien bakom produkterna, säger Hans Svensson i den för säsongen vardagsstängda gårdsbutiken.
Gå till toppen