Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bryggerihistoria: från mikro till makro

Med industrialismen blev bryggarkonsten allt mer storskalig. Efter sammanslagningar reducerades mångfalden i Malmö till ett stort bryggeri vid Ystadvägen.
1993 övergav Pripps kvarteret Bryggeriet.

Malmquists bryggeri med Apotekarnes vid Ystadvägen i början av sextiotalet.
I mitten av 1800-talet introduceras en ny metod att brygga öl i Sverige. Den krävde kyla och gav ett mer hållbart öl, en så kallade lager. Tekniken innebar en revolution och krävde en storskalighet. Med skrotat skråväsen och ökad näringsfrihet slog industrialismen igenom bland bryggerierna.
På 1880-talet fanns det tio bryggare till 38 054 invånare i Malmö och i samma veva presenterade Sveriges bryggerier en gemensam flaska – i stort sett samma trettiotrecentilitersflaska som används än.
Redan 1811 hade Jöns Malmquist börjat brygga öl. Hans son och sonson tog över och utökade verksamheten. Den senare ombildade 1898 företaget till Malmquists Bryggeriaktiebolag och samtidigt förvärvades några större tomter inom kvarteren Johan och Sten (sedermera kv. Bryggeriet) vid Ystadvägen för att bygga en ny fabrik.
Vid sekelskiftet fanns det fem stora Malmöbryggerier som 1912 gick samman till ett, Aktiebolaget Malmö Förenade Bryggerier. I styrelsen satt Carl Herslow som något år tidigare avgått som grundare och chefredaktör för Sydsvenska Dagbladet. Till vd utsågs Ludvig Wilhelm Malmquist.
Två av bryggerierna lades ner direkt, kvar blev Malmö bryggeri (försvann något år senare), Malmquists bryggeri på Ystadvägen och Richters bryggeri som året efter flyttade till Stenbockens lokaler på Bangatan. Apotekarnes vattenfabrik flyttade från Kalendegatan till Richters gamla lokaler och gick samman med Malmö förenade bryggerier.
Under ledning av Erik Malmquist påbörjades avvecklingen av verksamheten på Bangatan och tillverkningen koncentrerades till Ystadvägen. Samma år gick Malmö förenade bryggerier samman med Skånebryggerier.
Bryggerijätten växte. 1961 inledde Malmöbryggeriet samarbete med Pripp & Lyckholm i Göteborg. En ny fabrik byggdes vid sidan av den gamla på Ystadvägen. Året efter inlemmades Trelleborgs bryggeri och ledningen för 50-årsjubilaren Malmö förenade bryggerier föreslog ett namnbyte till AB Skånebryggerierna.
Men AB Pripp & Lyckholm i Göteborg gick 1964 samman med Stockholms bryggerier och bildade storkoncernen Prippbryggerierna AB med säte i huvudstaden. 1974 blev AB Pripps statsägt för att under åttiotalet säljas till Volvo.
1993 lade Pripps ner i Malmö.
Gå till toppen