Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tusentals manifesterar i Kärrtorp

Tusentals personer samlades i dag i Kärrtorp i södra Stockholm för att protestera mot nazism och rasism.
Över hundra poliser bevakade manifestationen som var lugn.
– Vi har inte haft några ordningsstörningar alls, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Förra veckans manifestation vid tunnelbanan i Kärrtorp angreps av nazister. Vid 12-tiden i dag inleddes därför en ny samling, med tusentals medverkande. Enligt polisen hade mellan 15 000 och 20 000 människor samlats på Kärrtorps IP.
– Jag är här för att visa mitt stöd för vanligt folk, för barnfamiljer och för rätten att röra sig i sitt eget område, säger Efraim Olalla från Madrid, på Sverigebesök för att fira jul.
Bland de politiker som deltog fanns Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.
– Det känns som att det här torget har tagits tillbaka. Det visar att vi är de många, de som tror på demokrati och icke-våld. Det är en häftig känsla att vara här, säger han.
Huvudarrangemanget, med en mängd artister som uppträdde, hade flyttats till Kärrtorps IP för att fler skulle få plats.
Ewa Tuneback och Jörgen Franzén kom från Kungsängen, nordväst om Stockholm, för att delta.
– Vi tycker att det känns viktigt att visa vad vanliga människor tycker, förklarar de.
Företrädare för arrangörerna, Linje 17 mot rasism, höll en kort presskonferens före manifestationen. Där framhölls att protesten förra veckan handlade om nazistiskt klotter i området men att dagens manifestation vuxit till att handla om något större, som trygghet och avståndstagande från rasism.
– När de säger hat, säger vi kärlek. När de talar om vit makt säger vi full färgprakt, var ett av budskapen.
Det var förra söndagen som en antirasistisk manifestation hölls i Kärrtorp. Plötsligt anfölls den av en grupp nazister och flera personer skadades.
Då fanns det bara sex poliser på plats. Senare blev det känt att polisen visste att det funnits en hotbild, men att den informationen aldrig nådde fram till de ansvariga. I dag finns över hundra poliser på plats.
I Malmö hölls en stöddemonstration för Kärrtorp på Möllevångstorget där drygt 500 personer deltog. Den arrangerades av bland annat Vänsterpartiet och Socialdemokraterna och pågick mellan klockan 12 och 13.
Förutom i Kärrtorp och Malmö samlas människor i bland annat Borås, Luleå, Motala, Östersund och i Helsingfors i Finland.
Gå till toppen