Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Upphovsrätten gäller– även för Kent Ekeroth

Nyligen damp det ned en faktura på 14 000 kronor exklusive moms. Kent Ekeroth vill ha betalt för bilderna vi för ett år sedan publicerade från den beryktade järnrörsfilmen, där han och hans SD-kompisar går bärsärkagång i Stockholmsnatten.
Expressen gjorde avslöjandet och genomslaget var gigantiskt. Ekeroths partikamrat Erik Almqvist fick lämna riksdagen och sin post som ekonomiskpolitisk talesperson. Att Ekeroth vid tillfället var rättspolitisk talesman hos SD var en extra krydda i den här absurda anrättningen.
Tveklöst är det Ekeroths film och han kräver nu en rad tidningar på ersättning. Svaret har varit ett massivt nej, till och med Tidningsutgivarna rekommenderar ett nej.
Här är vi inte överens.
Även en riksdagsman med skakig mobilkamera äger upphovsrätten till det han filmar. Den som annars alltid argumenterar för upphovsrätten kan inte backa här, oavsett uppfattning om den som äger upphovsrätten.
I onsdagens Sydsvenskan argumenterade Andreas Ekström för att tidningarna bör betala. Det är bara att hålla med.
Sydsvenskan kommer alltså att betala Kent Ekeroth. Inte den larvigt höga summa han kräver, utan 3 000 kronor exklusive moms. En bildersättning enligt branschstandard, inget skadestånd, inget medgivande om att vi skulle ha gjort fel. För det har vi inte. Vår uppgift är att rapportera om viktiga nyheter oavsett varifrån bilder kan tänkas komma. Det var alltså korrekt att publicera järnrörsbilderna när det begav sig.
Allmänhetens rätt att få veta går före upphovsrätten. Men det betyder inte att vi sedan kan strunta i upphovsrätten.
Vi vill inte heller bjuda SD på chansen att spela martyr. SD ska inte kunna svepa in sig i sin välanvända offerkofta och gnälla över att allt är mediernas fel. Att PK-tidningarna minsann struntar i lagen när det passar dem.
Vi betalar och räknar med reaktioner. Hela Tidningssverige har ju sagt nej till Ekeroth och en rad chefredaktörer argumenterar väl för den linjen. Jag håller bara inte med.
Twittermobben kommer att mullra om att vi är rasister och att vi stödjer SD. Trams förstås. Tvärtom är det genom att respektera lagar och regler som vi slår vakt om grundvärderingarna i det demokratiska öppna samhället. Det samhället vill vi värna mot hot som dem från SD.
Så grattis Kent Ekeroth, 3 000 kronor är på väg. Använd dem till något trevligt så här i juletider. Och ett tips: Har du fler filmer av samma typ så är vi intresserade. Och vi betalar.
Gå till toppen