Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Amatörer och proffs möts i dans

För tjugo år sedan väckte Malmöregissören Ronny Danielsson uppmärksamhet med sina stora teateruppsättningar på Studioteatern där proffs och amatörer medverkade tillsammans.
Nu sätter han upp en dansteaterproduktion om utanförskap och blickar samtidigt bakåt i tiden.

Ronny Danielsson har ett nytt dansprojekt på gång, en föreställning om utanförskap.Bild: Arkivfoto
På 1990-talet blev regissören Ronny Danielsson genom gruppen Studioteatern uppmärksammad för ett antal stora teaterprojekt i udda lokaler i Malmö där både amatörer och professionella skådespelare och musiker medverkade.
Nu, tjugo år senare, återvänder han till den modellen. Till sitt nya projekt ”Illusion” tänker han bjuda in alla amatörerna som en gång var med på Studioteatern att medverka.
– Många har frågat mig genom åren om jag inte ska göra en ny Studioteateruppsättning. Jag har också haft en längtan, men inte efter att gå tillbaka och göra det där som vi redan har gjort, säger Ronny Danielsson.
– Jag har känt en längtan efter den enorma glädjen och kraften, blandningen av frivillighet och yrke, av konst, kultur och folklighet. Det skulle jag gärna vilja återvända till någon gång i mitt liv. Nu är det dags.
Det nya projektet ”Illusion” är en uppsättning som görs inom ramen för föreningen Teater Inc, som Ronny Danielsson startade för några år sedan. I projektet ska åtta äldre professionella dansare mellan 60 och 80 år gamla från det danskompani som en gång fanns på stadsteatern i Malmö medverka tillsammans med ett antal aktiva hiphop- och breakdansare i åldern 20–25 år. Och dessutom ett antal amatörer.
Men det är inte fråga om en upprepning av de gamla uppsättningarna på Studioteatern:
– Det är ingen musikal, det är en rörelse- och dansföreställning med teater i botten. Här ska amatörerna snarare gestalta ett skeende än att spela roller.
Temat för ”Illusion” är utanförskap.
– Grunden är det utanförskap som både åldrandet och ungdomen kan medföra. Men man får ju med en massa andra saker på köpet.
Både ”Romeo & Julia” och ”West Side Story” är inspirationskällor, säger regissören:
– Jag tänker mig ett förhållande mellan en äldre kvinna och en ung kille, en åldersskillnad som ju också leder till ett utanförskap.
Nu har projektet fått 600 000 kronor av Svenska Postkodlotteriet.
– Det är en stor grundplåt som de går in med. De tror verkligen på projektet och det känns väldigt roligt. Vi har också fått pengar av Sparbankstiftelsen Skåne och Region Skåne.
Referenserna till Studioteaterns gamla uppsättningar finns med även i valet av lokal. Då sattes ”Cabaret” upp i en flyghangar och ”West Side Story” i en magasinsbyggnad i hamnen. Nu hoppas Ronny Danielsson kunna hitta en udda lokal på cirka femhundra kvadratmeter:
– Redan när man kommer in ska det vara stämning och atmosfär. Tanken är att publiken får gå runt i en miljö där de möter olika bilder och scener av kärlek, möten, utanförskap. Någon kanske dansar i vatten, någon sitter och viskar på en parkbänk, förklarar han.
När föreställningen är över ska det vara matservering och dans till levande musik för den publik som stannar kvar.
Koreograf blir Roger Lybeck, som har arbetat tillsammans med Ronny Danielsson i ett flertal av hans senaste projekt. Även dramatikern Cristina Gottfridsson kommer att medverka i arbetet med ”Illusion” som beräknas få premiär våren 2015.
Gå till toppen