Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Guldtränaren: Förbundet måste ta ställning

Zlatan Ibrahimovics kommentarer om damfotboll har fått hård kritik från flera håll. LDB FC Malmös tränare kräver nu krafttag från Svenska fotbollsförbundet.

Zlatan Ibrahimovics kommentarer om damfotboll i dagens intervju med Expressen har fått hård kritik från flera håll. LDB FC Malmös tränare kräver nu krafttag från Svenska fotbollsförbundet.
"De kan få en cykel med min autograf så blir det bra", säger Zlatan Ibrahimovic om bilbråket efter att Svenska fotbollsförbundet gav Anders Svensson en bil på årets guldbollsgala samtidigt som Therese Sjögran – som spelat fler landskamper än Svensson – inte nämndes.
– Lägger man ihop det Zlatan säger, som lagkapten för landslaget, med en rad andra händelser så får man en bild av att det som sker utanför fotbollsplan är näst intill betydelselöst för Fotbollsförbundet, att det enda som spelar roll händer under matcher.
Jonas Eidevall tycker att det spelar stor roll vad landslagsspelare säger och gör utanför planen.
– Hur de uppträder och inspirerar andra definierar hur svensk fotboll kommer att se ut i framtiden 
Vilka andra händelser tänker du på?
– Landslagsuttagningarna av Alexander Gerndt och Miiko Albornoz, där förbundskaptenen bara hänvisar till om de är uttagningsbara enligt förbundsstyrelsen eller inte, och att det skulle vara det enda som är viktigt.
– Jag håller inte med om det, det är varje människas rättighet och skyldighet att ha en åsikt i de här frågorna för att kunna diskutera detta och ha en gemensam värdegrund.
Alexander Gerndt dömdes för två år sedan för att ha misshandlat sin före detta fru. Miiko Albornoz dömdes tidigare i år för sexuellt utnyttjande av barn.
Eidevall poängterar att han inte förespråkar straff på livstid och att även spelare som gjort "saker och ting som inte är bra" ska få kunna spela i landslaget.
– Men det det är en stor skillnad på det och att skyffla saker under mattan och inte vilja ta diskussionen. Det måste man göra för att visa vad svensk fotboll står för.
Hur skulle förbundet kunna jobba bättre?
– Det måste bli tydligare med vilka värderingar svensk fotboll står för. Och ställer man inte upp på de värderingarna ställer jag mig väldigt tveksam till att man ska spela i ett svenskt landslag.
– Sedan måste man arbeta aktivt med värderingarna på elitnivå. Ibland får jag uppfattningen att man jobbar med detta på massa ställen men kanske inte på A-landslagsnivå även om det är där det är som allra viktigast. Vad landslaget gör och säger ger mest spridning eftersom det är dem man ser upp till.
Zlatan Ibrahimovic säger i intervjun med Expressen att "Vi [herrfotbollen] spelar in det de [damfotbollen] använder". Jonas Eidevall vet inte om det påståendet stämmer men ifrågasätter resonemanget bakom uppgiften.
– Bortsett från om uttalandet stämmer eller inte så kan man ju fråga sig om de som drar in allting ska få behålla allt själva. Om man tycker det är rätt väg så är det väl viktigt att förstå vad det skulle betyda för breddfotboll, för pojk- och flickfotboll och för damfotboll.
Gå till toppen