Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hård kritik mot Zlatans uttalande

Zlatan Ibrahimovics nedlåtande kommentarer om damfotboll i en intervju med Expressen fick genast hård kritik.
"Bland det dummaste uttalande jag läst", skriver landslagsspelaren Nilla Fischer på Twitter. 

Zlatan Ibrahimovic och Hanna Marklund.Bild: Arkivfoton: Åsa Sjöström (2012) och Håkan Röjder (2005)
Den svenska anfallsstjärnan pratar i en intervju med Expressen utförligt om efterspelet till Fotbollsgalan i november, när Anders Svensson belönades med en bil efter att ha slagit rekordet för flest spelade herrlandskamper. Detta samtidigt som Therese Sjögran, med fler spelade matcher, blev utan bil.
– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, säger Zlatan Ibrahimovic till tidningen.
Therese Sjögran hälsar att hon hellre vill ha respekt för idrotten.
Kritiken som riktats mot fotbollförbundet är respektlös gentemot Svensson och kastar en skugga över hans prestation, tycker Ibrahimovic.
– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare, säger han och fortsätter.
– Med all respekt för det damerna gör, de har gjort det fantastiskt bra, men du kan inte jämföra herrfotboll med damfotboll.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. "Bland det dummaste uttalande jag läst", skriver landslagsspelaren Nilla Fischer på Twitter.
Svenska mästarnas tränare Jonas Eidevall kopplar Ibrahimovics uttalande till hur spelarna Miiko Albornoz och Alexander Gerndt (dömda för sexuellt utnyttjande av barn respektive misshandel av sin före detta fru) togs ut till herrlandslagets trupp.
– Hur de uppträder och inspirerar andra definierar hur svensk fotboll kommer att se ut i framtiden, säger Eidevall till Sydsvenskan.
TV4:s fotbollschef Emir Osmanbegovic kallar uttalandet om cykeln "förnedrande och nedtryckande",
 
Aftonbladets Robert Laul upprepade sin kritik mot att svenska fotbollsförbundet alls delat ut en bil.
 
Hanna Marklund, tidigare landslagsspelare, håller i och för sig med att det inte går att jämföra damernas och herrarnas individuella prestationer, men tycker att uttalandet är ogenomtänkt.
– Dumt, rent ut sagt. Det är bara nedlåtande och nedvärderande, säger hon till expressen.se.

Före detta landslagsspelaren Frida Östberg säger till SVT att det handlar om respekt och jämställdhet.
– Jag tycker att det är jättetråkigt att en av våra största profiler i dag och genom tiderna har en sådan här åsikt. Det handlar om att lyfta fram de individuella prestationerna som idrottare gör i Sverige oavsett kön.
Gå till toppen