Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjögran: ”Jag vet inte riktigt vad han är arg på”

Zlatan Ibrahimovic erbjöd idag svensk damfotboll "en cykel med min autograf på". Allt började med att Therese Sjögran inte fick en bil på årets fotbollsgala. Själv önskar hon sig respekt.

Therese Sjögran undrar vad Zlatan vill få fram i intervjun egentligen.
– Ena gången säger han att vi är fantastiska och sedan tycker han att vi ska ha en cykel. Jag vet inte riktigt vad han är arg på egentligen, om det är förbundet, media eller ja... Det känns som att han blandar och ger i artikeln och det blir tyvärr helt fel tycker jag.
Sjögran beklagar att Zlatan ”nedvärderar vår idrott och kvinnor i största allmänhet”.
– Jag förstår honom när han säger om att herrlandslaget drar in mer pengar och exponering, så är det ju. Men det handlar ändå om respekt, vi håller på med samma grejer: det är fotboll. Sedan ska man inte jämföra herr och dam, det är helt omöjligt.
På årets fotbollsgala hyllades Anders Svensson för att han spelat 146 landskamper, rekord på herrsidan, med en ny Volvo. Då nämndes inte att LDB FC Malmös Therese Sjögran redan spelat 187 landskamper. Många kritiserade direkt Svenska fotbollsförbundet för det, bland annat sa Zlatan att han tyckte att Sjögran borde fått en bil, det tog han tillbaka i dagens intervju med Expressen.
Therese Sjögran fick till slut en ny Lexus att köra, och mycket uppmärksamhet.
–  Det är många som tyckt och undrat efter galan. Det mesta har varit positivt – hade det varit för tio år sedan hade säkert inte folk reagerat ens.
Om du fick önska dig ett konkret resultat av den här historien, vad skulle det vara?
– Det är svårt att värdera mina landskamper i en bil, en cykel eller vad det nu kan vara. Det enda jag önskar är att man respekterar idrotten och att man respekterar alla de tjejer som vill lyckas. Och jämställdhet såklart. Kan jag få det så räcker det långt.
Även förbundskapten Pia Sundhage kommenterar debatten.
–Tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund, säger hon till SVT Sport.
Gå till toppen