Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polisen: 26-åring sköt sin pappa

Den anhållne 26-åringen anklagas för att ha skjutit ihjäl sin 57-årige pappa, det bekräftade Skånepolisen på annandagen.

Bild: Patrick Persson
Larmet om mordet nådde polisens ledningscentral klockan 22.40 på julaftonskvällen. På asfalten utanför en studentlägenhet på Kämnärsrätten i norra Lund låg en 57-årig man. Trots att han fördes akut till sjukhus och trots att livräddande åtgärder sattes in gick hans liv inte att rädda.
Intill offret hittade polisen det förmodade mordvapnet. Ett hundratal meter bort anträffades den misstänkte förövaren: offrets 26-årige son.
Efter ett kort inledande förhör anhölls han av jouråklagare natten till juldagen. Misstankarna var i går mord alternativt dråp.
– Vi uttalar oss inte om hans ställningstagande. Det får komma fram i samband med häktningsförhandlingen på fredag eller lördag, säger kriminalkommissarie Tony Pallon.
Både sonen och hans far är anställda av Lunds universitet. Rektor Per Eriksson blev under julhelgen informerad om det inträffade.
– Det här är en djup tragedi, säger han.
– Vi ser till att de som arbetar i de berördas omgivning får information, i övrigt gör vi inget mer än visar hänsyn till familjen.
Har ni några riktlinjer för hur ni ska agera vid sådana här situationer?
– Du kan aldrig ha riktlinjer för något sådant här. Man får lita på det omdöme man har och jag tror att vi kan hantera det.
Under annandagen genomförde polisen en andra undersökning av 26-åringens lägenhet. Undersökningen gjordes efter att nya uppgifter kommit fram i förhör med den misstänkte.
– Vi vill kunna presentera en så fullödig utredning som möjligt till åklagare på fredag, säger Tony Pallon.
Tjugosexåringens försvarare, Jörgen Rosén, medverkade under det längre förhör som hölls under juldagen. Några ytterligare förhör är inte inplanerade före en eventuell häktningsförhandling.
Studentområdet Kämnärsrätten var förhållandevis folktom när brottet inträffade. Eftersom det är juletid har många studenter övergett sina enrumslägenheter för att fira jul tillsammans med sina familjer.
Sydsvenskan har pratat med två grannar som båda befann sig i sina hem när det dödande skottet avlossades. Ingen av dem uppger sig ha uppfattat något bråk.
– Jag hade teven på så jag märkte ingenting, säger en av dem.
Enligt Tony Pallon har polisen hört ett tiotal vittnen. Senast klockan tolv på lördag måste en åklagare ta ställning till huruvida 26-åringen ska begäras häktad. Pallon räknar med att det kan komma att ske redan under fredagen.
Gå till toppen