Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

SvFF om bildebatten: Alla får säga vad de vill

Kritiken fortsätter mot Zlatan Ibrahimovics jämförelser mellan herr- och damfotboll. Flera landslagsprofiler uttryckte direkt besvikelse över att Sveriges största stjärna ser ner på damfotbollen.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson bredvid Zlatan Ibrahimovic på Fotbollsgalan 2012.Bild: Arkivfoto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Förbundshöjdarna tog dock två dygn på sig att lämna en kommentar.
Förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson gjorde sig oanträffbar under julhelgen och ville inte heller skriftligen svara på TT:s frågor om Zlatan Ibrahimovics uttalanden. Han hänvisade i stället via förbundets kommunikationschef Camilla Hagman till hemsidan svenskfotboll.se där information skulle läggas ut under annandagskvällen.
Vid 23-tiden kom den till slut.
"Jag kommenterar eller recenserar aldrig vad enskilda spelare säger eller tycker i medier. Alla är fria att uttrycka vad de vill", skriver ordförande Karl-Erik Nilsson på förbundets hemsida.
"Jag och övriga medlemmar i Svenska Fotbollförbundets styrelse berättar gärna om våra egna åsikter i olika frågor. Men som ordförande kommenterar eller recenserar jag inte enskilda spelares uppfattningar i medier. Vi gör inte skillnad på lagkaptener eller förbundskaptener, herrspelare eller damspelare".
TT skickade över ett flertal frågor, men fick bara delvis svar.
På frågan hur han ser på om det inte är extra olyckligt med sådana uttalanden med tanke på att Zlatan Ibrahimovic är en världsstjärna som har ett enormt inflytande på unga svarade han:
"Helt rätt, men han får fortfarande uttrycka sina åsikter utan att vi recenserar honom i medier. Och glöm inte bort att han i intervjun uttalar sin största respekt för damfotbollen, för damlandslaget och vad de har åstadkommit".
Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage, med två OS-guld och ett VM-silver på meritlistan, var snabbare och tydligare att fördöma.
– Det är tråkigt och ledsamt för svensk fotboll när en lagkapten uttrycker sig så. Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund, säger hon till SVT Sport.
I Expressens intervju med Zlatan Ibrahimovic på juldagen sade anfallsstjärnan vad han tyckte om kritiken som kom när det svenska fotbollsförbundet belönade landslagskollegan Anders Svensson med en bil, sedan han slagit rekordet för flest spelade herrlandskamper. Detta samtidigt som Therese Sjögran, med betydligt fler landskamper i damlandslaget, blev utan.
– De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sade Ibrahimovic, som tyckte att jämförelserna mellan herrfotboll och damfotboll var löjliga.
– När jag kommer ut i Europa jämför de mig med Messi och Ronaldo. När jag kommer hem jämför de mig med en damspelare.
Uttalandena har fått skarp kritik, både från spelare och fotbollskommentatorer.
Gå till toppen