Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Rutavdrag vanligast i landets rika kommuner

Trots att rutavdraget nära fördubblats på tre år har svenskarna knappast gjort avdraget till sin grej. Undantaget är rika områden som Danderyd, där avdragen är nästan tio gånger vanligare än snittet.

Det svenska folket generellt har inte tagit till sig de skattesubventionerade hushållstjänsterna, rut. I snitt har svenskarna gjort avdrag på 169 kronor per invånare, visar statistik för i år, som sträcker sig fram till mitten av november.
Men det finns ett antal kommuninvånare som utnyttjar avdraget desto mer och det är de som bor i Danderyd som toppar statistiken. Där uppgår snittavdraget för ruttjänster till 1 406 kronor per invånare, alltså nästan tio gånger mer än snittet för riket. Sedan följer andra rikare områden, som Lidingö och Täby utanför Stockholm, samt Lomma och Vellinge. Det vill säga ungefär samma kommuner som ligger i topp när det gäller rotavdraget, de skattesubventionerade byggtjänsterna.
Men medan rotavdraget har stagnerat på en hög nivå så växer rut fortfarande, om än från en betydligt lägre nivå.
– Här har det vuxit fram en helt ny synlig bransch, en marknad som knappt fanns förut, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.
Totalt sett ser skatteavdraget för hushållstjänster i år ut att landa på 2,5 miljarder kronor. Sedan 2010 innebär det nästan en fördubbling. Som jämförelse bedöms rotavdraget hamna över 14 miljarder kronor i år.
Regeringens uttalade syfte med avdraget var att skapa jobb och tvätta svarta jobb vita, i en bransch som tidigare mest figurerat i det fördolda. Och en lång rad företag inom framför allt städbranschen har vuxit kraftigt.
En annan näring har också fått extra draghjälp, sedan regeringen från och med i år medger skatteavdrag även för läxhjälp. Men Skatteverket säger sig ännu inte kunna ta fram statistik över hur stora dessa avdrag är, eller vilka som utnyttjar dem.
Gå till toppen