Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mats Skogkär: Ständigt denna värdegrund

Det drar ihop sig till en ny upplaga av Svenska Akademiens Ordlista, SAOL, den fjortonde i ordningen.
Nya ord tillkommer, gamla rensas ut – omkring 7 000 uppslagsord anses ha gjort sitt.
”Gamla och oanvända ord ska bort”, sade SAOL:s huvudredaktör Sven- Göran Malmgren i gårdagens DN.
Fast en del ord borde kanske avlägsnas på grund av långvarigt och upprepat missbruk. Som ”värdegrund”.
Att hänvisa till värdegrunden har blivit dels ett sätt att kollektivisera ansvar – att lyfta bort det från individen och över på gruppen – dels ett sätt att begränsa vad som får sägas: alla kan tänka fritt så länge de tänker rätt.
När Zlatan Ibrahimovic i en intervju under julhelgen dristade sig till att ha annat än de sedvanliga, vattenkammade synpunkterna apropå damfotboll, kommenterade damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage:
”Det visar på brister i manlig fotbolls värdegrund.”
Landslagsstjärnans åsikter var därmed inte längre enbart hans egna utan något som kunde läggas den diffusa strukturen ”manlig fotboll” till last. Ansvaret kollektiviserades.
Även Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson hänvisade, om än mer trevande, till värdegrunden.
”Svensk fotboll har en tydlig värdegrund och en del av den är att vi vill varandras framgång”, skrev Nilsson på förbundets hemsida. Han fortsatte sedan: ”Jag kommenterar eller recenserar aldrig vad enskilda spelare säger eller tycker i medier. Alla är fria att uttrycka vad de vill.”
Fast det där sista verkar många däribland förbundets huvudsponsor Svenska Spel anse att Nilsson fått om bakfoten.
”Det är inte okej att en lagkapten för herrlandslaget raljerar över damlandslaget”, sade Svenska Spels varumärkeschef Johan Lindvall till TT igår.
Ibrahimovic hade alltså gått över gränsen.
Enligt Nationalencyklopedin är värdegrund numera ”ett allmänt samlingsbegrepp för olika frågor som rör moral, etik, normer, relationer, demokrati och livsåskådning”.
Tanken att det går att uppnå något som liknar enighet i så komplexa frågor annat än på en väldigt allmän nivå är märklig.
Tanken att det är önskvärt är snarast totalitär.
Gå till toppen