Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kärleken ger Carl-Göran Ekerwald lust att skapa

Runt sin 90-årsdag är han aktuell med tre nya böcker. Det säger ganska mycket om Carl-Göran Ekerwald, författare och översättare.

”Jag grubblar över sådant som att det står att Gud skrattar, eller ’jag ska visa mig för dem som inte söka mig’”, säger Carl-Göran Ekerwald om sin i januari kommande bok ”En fritänkare läser Bibeln”.Bild: Leif R Jansson / TT
Carl-Göran Ekerwald kan konsten att överraska. Efter att ha ondgjort sig över förflackningen på kultursidorna utbrister han att seriestrippen Rocky är det första han läser i kulturdelen: ”Åh, det är musik för mina öron!”
Det är lite sådan han ter sig, en mångfasetterad person som man inte alltid vet var man har. Intervjun vindlar mellan inlevelsefulla historier om Karl XIII och Vilhelm Ekelund och anekdoter om byoriginal i uppväxtens Jämtland varvade med öppenhjärtiga reflektioner om hans eget liv.
Han är en gentleman med livlig mimik och ett bubblande skratt, han associerar friskt och hoppar ofta upp ur stolen för att med snabba steg hämta något intressant; sin resebibel (King James version, 1611 års engelska bibel), eller Iliaden, full med anteckningar, som han finner upplyftande när livet känns svårt. Det är, med andra ord, en intervju nästan omöjlig att göra rättvisa i en kortare text.
Iliaden läser han på originalspråk. Han är gammal latinare och räknar, förutom latin och grekiska, även persiska bland sina språk. Han har runt femtio böcker på sin verklista, har skrivit romaner, tv-teater, novell- och essäsamlingar, och varit bokrecensent i Dagens Nyheter från Olof Lagercrantzs, till Arne Ruths tid. Han har gjort mängder av översättningar, och varit redaktör för den närmast kultförklarade Persiska antologin, ett urval av baronen Eric Hermelins översättningar av de medeltida sufiska diktarna, gjorda under en 35-årig vistelse på mentalsjukhus i Lund.
Det var också tack vare Hermelin han träffade sin nuvarande kärlek, Sigrid Kahle. Det var 2010, året efter att han hade begravt sin hustru Anna som han levt med i 69 år och vårdat under hennes sista tio år när hon var sjuk i alzheimer. ”Harmoni i 59 år, 10 år i kris”, som han sammanfattar äktenskapet.
Carl-Göran Ekerwald hade arrangerat en sammankomst för att fira Eric Hermelins 150-årsdag. En av gästerna var Sigrid Kahle, författare, änka efter en tysk diplomat och dotter till den kände orientalisten H S Nyberg. De visade sig Hermelinkunniga båda två och delade många andra intressen.
Nu har hon varit hans ”ledsagarinna” i tre år, och Carl-Göran Ekerwald tackar henne för att de åren har varit så ovanliga och extra produktiva. Ovanliga för att den socialt begåvade och storhjärtade Sigrid har ”tinat upp” honom och gjort honom mer öppen. Och medan hon skrev på sina memoarer har han hunnit mycket; den i januari kommande ”En fritänkare läser Bibeln” och en översättning av Balzacs roman om Swedenborg, ”Seraphita”, med släppfest på franska ambassaden, också det i januari.
Nyligen utkom han också med diktsamlingen ”Sigridiana” som är en hyllning till Sigrid Kahle. På omslaget finns en Edward Hopper-målning av en pojke som yrvaket satt sig upp i sängen och betraktar fullmånen. En bild av hans möte med Sigrid, säger Carl-Göran Ekerwald.
– Pojken reser sig hastigt upp, häpen över att naturen har sådana krafter. Sigrid var för mig fullmånen, och jag var den yrvakne mannen.

90Carl-Göran Ekerwald

Aktuell: 90 år den 30 december.
Gör: Författare och översättare, hedersdoktor vid Umeå universitet. Även filosofie magister och före detta rektor för realskolan i Svenstavik.
Bor: På Milsta gård i Lagga i Knivsta kommun.
Familj: Fyra barn, elva barnbarn. Förtrogen vän Sigrid Kahle.
Firar: ”På Fuerteventura med hela familjen, vi är 22 personer.”
Om att fylla 90: ”Om bara Sigrid får leva så vill jag gärna bli 100 och fortsätta som det är. Jag har varit inne i en skapande period, jag skriver varje dag och håller ofta föredrag Sigrid har alltid varit full av energi men nu har hon drabbats av svår cancer.
Gå till toppen