Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ribersborg: Varning för kvicksand

Gatukontoret varnar för kvicksand längs T-bryggan på Ribersborg. Trots intensivt arbete, är hela Malmös kustlinje fortsatt farlig efter stormen Sven.

Bild: Arkivfoto: Albin Brönmark
Stormen Sven i början av december vållade massiva skador i Malmö, bland annat på Sibbarps kallbadhus som fortfarande är stängt på grund av stormskador. Dessutom förstördes en stor del av belysningen under Malmös kanalbroar, när vattnet steg.
Gatukontoret har kallat in flera entreprenörer för att försöka överblicka och reparera skadorna längs Malmös kustlinje, men arbetet är långt ifrån klart.
Det råd gatukontoret gav efter stormen kvarstår: att inte gå ut på stränder, strandängar eller bryggor längs Öresundskusten.
Längs strandpartiet vid T-bryggan har minst en person sjunkit ner till midjan. Gatukontoret har därför beslutat att här spärra av och sätta ut skyltar med texten ”varning för kvicksand!”.
– Det har blivit håligheter under sanden som gör det farligt att röra sig där, säger Sanna Söderberg, entreprenadansvarig på gatukontoret.
Gatukontoret har påbörjat bygget av provisoriska vägar, för att med fordon kunna ta sig ut till stränder, strandängar och skadade bryggor.
– Vi ser tyvärr att många avspärrningar har tagits bort eller att de inte respekteras. Men vi vet att man riskerar att sjunka ner även på det som ser ut som fast mark. Och vi vet att många bryggor som ser hela ut inte är stabila, säger Sanna Söderberg.
Reparationsarbetet har snart pågått en månad. Vad det kommer att kosta, är oklart.
– Det blir dyrt, så mycket kan vi säga. Vi undersöker om delar kan täckas via försäkring, säger Sanna Söderberg.
När blir kustlinjen åter säker att beträda?
– Det vet vi inte, det är jättemycket kvar att göra. Vi beräknar att vara klara till badsäsongen, säger Sanna Söderberg.
– Till dess är vi jätteglada om alla underviker promenader nere vid havet.
Gå till toppen