Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Varför sätta fokus just på Israel?”

Svenska kyrkans kampanj för bojkott av varor från Israel producerade på ockuperat område väcker många frågor och bär på en obehaglig slutsats.
Det skriver Ulf Öfverberg, ordförande för Samfundet Sverige–Israel i Stockholm.

Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Svenska kyrkan bedriver en kampanj för bojkott av varor från Israel som är producerade på ockuperat område.
Medan masslakten pågår i Syrien, kristna utsätts för en "etnisk rensning" i arabvärlden och samma region tyngs av pedantiskt förtryck väljer Svenska kyrkan att fokusera på ett land, regionens enda demokrati: Israel. Det är en kampanj som väcker många frågor och bär på en obehaglig slutsats.
Bojkott som effektivt instrument är omdiskuterat i den akademiska litteraturen. Men det verkar inte bekomma Svenska kyrkan när det gäller Israel. Frågan är också om det främjar den ekonomiska tillväxten på Västbanken att bojkotta vissa varor därifrån. Men även om man lämnar allt detta åt sidan måste rimligtvis Svenska kyrkan med Israel som prejudicerande exempel vilja använda bojkott som medel mot fler länder.
Det är ingen överdrift att påstå att det finns många som beter sig avsevärt "sämre" än Israel. Om inte måste det finnas synnerligen starka skäl att bojkotta just regionens enda demokrati.
I Svenska kyrkans dokument kring Israel–Palestina-konflikten framhålls ockupationen och bosättningspolitiken som problemets kärna. Det finns förvisso flera goda skäl att kritisera den israeliska regeringens politik. Bosättningspolitiken är ett sådant skäl, men den är lika lite som ockupationen problemets kärna.
Ockupationen är en följd av konflikten. Den uppstod efter 1967 i ett av arabvärlden framprovocerat krig. Konflikten handlar om Israels rätt att existera. Erkänns den rätten inom säkra gränser är en lösning nära.
Bosättningspolitiken har flera dimensioner: säkerhetspolitiska, ideologiskt expansionistisk fundamentalism och inrikespolitik. Men oavsett skälen är vi överens om att den måste upphöra, även om jag inte är övertygad om att bosättningarna är ett stort hinder för ett fredsavtal.
Israels ensidiga tillbakadragande från det tidigare ockuperade Gaza 2006 resulterade i en totalitär enklav styrd av terrororganisationen Hamas med ständiga raketangrepp mot Israel. Det har nog för den närmaste framtiden omöjliggjort att Israel drar sig tillbaka utan att ha fått några garantier i ett avtal.
Det som återstår är en framförhandlad fred; ett fredsavtal som erkänner Israel inom säkra gränser och upphäver ockupationen när en palestinsk statsbildning skapas.
Om nu den enda vägen att avsluta ockupationen är ett fredsavtal – och när dessutom förhandlingar pågår – varför sätta fokus just på Israel? Varför inte på Hamas eller Hizbollah, Syrien eller Iran?
Om olika länders politik är ett tillräckligt skäl för en bojkott borde fler vara föremål för en sådan. Kandidaterna är många. Indien för Kashmir. Ryssland för dess brott i Tjetjenien, Iran för dess aktiva stöd till terrororganisationer eller Kuba för dess brott mot mänskliga rättigheter. Kina är en annan tydlig kandidat: en stabil diktatur med en lika stabil som tydlig ockupation av Tibet. Omkring en miljon tibetaner har dött som en följd av ockupationen sedan 1949.
Mig veterligen ställer inte Svenska kyrkan några krav på ursprungsmärkning eller bojkott av andra länder. Men jag kan ha fel.
Ett par frågor inställer sig dock:
När kommer krav på en handelsbojkott av kinesiska varor som är tillverkade i Tibet? Eller krav på ursprungsmärkning av dessa varor?
Anser Svenska kyrkan att det finns andra länder och regimer i världen som bör bojkottas? Om ja, vilka? Om nej, varför endast Israel?
Om det inte finns rationella skäl till att särbehandla Israel, när samma krav inte riktas mot andra aktörer och länder som uppträder på liknande eller värre sätt återstår inte så många andra förklaringar än någon variant av antisemitism.
Det är förvånansvärt att en organisation som Svenska kyrkan inte ser problematiken med särbehandlingen av Israel. Eller så är det inte förvånande. Kyrkan har en lång och ful historia av antisemitism.
Gå till toppen