Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Aktuella frågor

Debattinlägg: "2014 blir året då jag får leva med hat och hot"

Jag lovar att ägna all min kraft åt att se till att högerextremismen inte vinner framgångar i 2014 års val.
Detta är en uppmaning till alla er andra att göra detsamma, oavsett om ni är engagerade i ett parti eller inte ens tänker rösta.
Det skriver Veronica Svärd, riksdagskandidat för Feministiskt initiativ.

Detta bliråret då jag får leva med hat och hot. Varje person (åtminstone kvinna) som öppet strider mot rasism, fascism och nazism blir idag utsatt för det. Så ser Sveriges allt mer söndervittrade demokrati ut.
Att strida för mänskliga rättigheter har blivit något som människor i allt större utsträckning är rädda för och hotas för, och som vissa också dör för.
Rättsväsendet anser sig inte längre kunna hantera de många hoten från kvinnohatande rasister. Vi har blivit vana vid att ingen förundersökning inleds och inga åtal väcks. ”Resurserna räcker inte till” låter det, samtidigt som polisen och Migrationsverket satsar på Revaprojekt för att utvisa gömda människor.
Det är dags att forma ett annat samhälle. Ett samhälle som är öppet och solidariskt och där människor är välkomna och uppskattas för vad de är och gör. Ett samhälle som satsar på säkerhet för människor, inte för stater. Jag vill att alla gemensamt ska bygga ett samhälle där allas våra resurser går till att göra det möjligt.
Runt om i Europa har högerextrema rörelser grott efter den 11 september 2001 då ljuset riktades mot radikala islamister. Priset blev högt.
Högerextremismen har kostat många människor livet i Europa – det mest kända exemplet är Anders Behring Breiviks massmord på 69 unga människor 2011, men det finns många mindre uppmärksammade exempel. Som gravida Marwa El-Sherbini som höggs till döds i en rättssal i Dresden framför sin treåring efter att hon anmält en man för rasistiska tillmälen och hot. Eller rapparen Pavlos Fyssas ”Killah P” som mördades av nazister hösten 2013 i syfte att trigga igång ökade motsättningar i Grekland.
Det största säkerhetshotet idag är de växande högerextrema rörelserna som göder och göds av rasistiska partier i Europa.
Sverigedemokraternas skrämselpropaganda påminner om nazisternas 1930-tal, men nu med siktet riktat mot muslimer och feminister.
Sverigedemokraterna är inte ”invandringskritiska”. De är inte motståndare till att människor invandrar från USA, Kanada eller andra delar av Europa så länge de ser nordiska ut, medan romer vars släkt bott i Sverige sedan 1500-talet uppmanas ”åka hem”.
Sverigedemokraterna har vuxit fram ur vit makt-rörelsen och är fascister oavsett om de har bytt ut nazimundering mot kostymer.
Adolf Hitler valdes genom demokratiska val. Lärdomen av det måste vara att demokrati aldrig mer får utnyttjas av fascister i syfte att bryta ned demokratin, att det finns en rättsstat, att man inte förföljer vissa folkgrupper.
Rasister hävdar att kvinnor måste skyddas från islam, men vi vill inte ha ert ”beskydd”!
Ni som kallar oss horor, som vill förvägra oss kärlek över gränserna, som jagar människor med järnrör, ni är ett hot mot demokratin. Ni vill inte ha fred – ni vill rusta upp för krig. Ni är ett hot mot ett kunskapsbaserat samhälle. Ni göder rädsla och hat med förvrängda siffror tagna ur sitt sammanhang.
Jag lovar att ägna all min kraft åt att se till att högerextremismen inte vinner framgångar i 2014 års val. Och detta är en uppmaning till alla er andra att göra detsamma, oavsett om ni är engagerade i ett parti eller inte ens tänker rösta.
Vi måste mota rasismen tillsammans och stötta varandra i det arbetet.
Högerextremisterna kommer att hata och hota oss som sticker ut hakan – men de kommer aldrig att tysta oss.
Veronica Svärd
Veronica Svärd är riksdagskandidat för Feministiskt initiativ och doktorand i socialt arbete.
Gå till toppen