Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Büyüküstün kändis på 20 minuter

Har du hört talas om Tuba Büyüküstün? Kanske inte ännu men varje vardag den här vintern kommer hon att dyka upp i din tv. Hon är en av dem som det kommer att snackas om 2014.

Tuba Büyüküstün och Ilker Aksum i ”20 minuter”.

Skådespelaren

Tuba Büyüküstün

Hemma i Turkiet och i Mellanöstern är den 31-åriga skådespelerskan en stor stjärna.
– Alla vet vem hon är. Hon är bra. Jag kan inte komma på någon svensk skådis att jämföra med. Den enda jag kommer att tänka på är Zlatan, säger Tanyel Eren, Malmöbo och styrelseledamot i Turkiska ungdomsförbundet.
Han är övertygad om att Tuba Büyüküstün snart kommer att vara välkänd även i Sverige. Den 13 januari börjar nämligen Sveriges Television att sända den turkiska serien ”20 minuter”, ett thrillerdrama i 60 delar, där Tuba Büyüküstün spelar huvudpersonen Melek. Det blir ett avsnitt varje vardag hela vintern.
”20 minuter” har gjort succé i Turkiet. Tanyel Eren brukar inte titta så mycket på serier, men just den här gillade han när han såg den via parabol. Han beskriver den som en turkisk ”Prison Break”.
– Turkiska serier har det där lilla extra, säger han.
Magdalena Löfström, programinköpare på SVT International, är den som har köpt in serien.
– Den handlar om ett gift par. Hon har ett bageri. Han är lärare, en lite tafatt akademiker, verkligen ingen tuffing. De har två barn och har precis köpt ett hus. Allt är happy, happy men så plötsligt en kväll kommer polisen och griper henne, berättar Magdalena Löfström.
En man svävar mellan liv och död och den gripna, som spelas av Tuba Büyüküstün, är misstänkt för att ha försökt mörda honom.
– Pappan till offret är en skum, korrupt, mäktig man, en maffiatyp. Han har kontakter i fängelset så hon får ett helvete där. Hennes man får uppbåda all kraft och allt mod för att försöka få ut henne. Det blir en katt- och råttalek. Är hon skyldig eller oskyldig? Den är väldigt spännande, säger Magdalena Löfström.
Det här är den andra turkiska serien som köpts in av Sveriges Television. Den förra, ”Lögnen”, hade en publik på mellan 150 000 och 200 000 tittare, vilket Magdalena Löfström är väldigt nöjd med.
– Det är roligt att kunna erbjuda något annat än engelskspråkiga serier. Målet är att ha flera olika språk i rutan. Vi har haft tyska serier och franska. Det hade varit roligt med någon från Sydamerika också, säger hon.
Även hon tror att Tuba Büyüküstün kommer att vara en snackis i Sverige under det kommande året.
– Det tror jag absolut. Det är lite svårt att se sig mätt på henne. Hon har verkligen riktig star quality, säger Magdalena Löfström.
 

Författaren

Garth Risk Hallberg

"Den bästa amerikanska roman jag någonsin läst" har en brittisk förläggare sagt om "City on Fire". Hajpen kring Hallbergs tegelstensroman är enorm och har resulterat i ett rekordförskott på 2 miljoner dollar. Romanen bygger historien kring ett strömavbrott i New York 1977 och ett mystiskt hus i East Village.
 

Soulartisten

Seinabo Sey

Som refrängsångerska har hon lyft låtar av Stor, Linda Pira och Looptroop, men att döma av responsen på hennes första singel i eget namn – "Younger", som gavs ut i november – finns det ingen väg tillbaka. Skivbolaget Universal lanserar soulartisten Seinabo Sey hårt under 2014. Om två veckor uppträder hon i P3 Guld.
 

Komikern

Greg Poehler

Humorgeniet Amy Poehlers bror är TV4:s trumfkort i vår. I komediserien "Welcome to Sweden" spelar han Bruce som flyttar till Sverige för kärlekens skull och jobbar hårt på att passa in i sitt nya hemland. I serien medverkar även Patrick "Bobby Ewing" Duffy, Will Ferrell, Josephine Bornebusch, Gene Simmons och Björn Ulveaus.
 

Sångfågeln

Ellen Benediktson

Någon skulle agera stand-in inför scenteknikerna vid Eurovision Song Contest i Malmö i våras. Det blev inte vem som helst, det blev 18-åriga Ellen Benediktson som går musikgymnasiet på Heleneholm. Hon gjorde så start intryck att hon fick en låt att tävla med i Melodifestivalen 2014. Den heter "Songbird". Inte utan anledning.
 

Koreograferna

P*fect

"Cabaret" blir Malmö operas och Malmö stadsteaters jubileumsföreställning för att fira att teaterhuset på Fersens väg fyller 70 år i år. För att förgylla nattlivet på Cabaret-klubben Kit Kat Klub ska dansgruppen P*fect, specialister på dansstilarna waacking och voguing, stå för koreografin. P*fect har både varit förband till Lady Gaga och dansat i Melodifestivalen.
 

Affischnamnet

Maria Sid

Den 45-åriga svensk-finska skådespelaren har synts i småroller och i julkalendern "Hotell Gyllene Knorren". I februari blir hon affischnamnet i komedin "Hallåhallå", Maria Bloms återkomst till Dalarna efter succén "Masjävlar" (2004). Ska rollen som frånskilda Disa bli det stora genombrottet?
 

Huvudrollen

Oscar Isaac

Den 33-årige guatemalanen kom från nästan ingenstans och hänförde kritikerna med sång, gitarrspel och skådespel i Bröderna Coens sextiotalsskildring "Inside Llewyn Davis". Filmen får svensk premiär i vår, och vi får se mer av Isaac framöver – den forne birollsskådisen är nu eftertraktad leading man.
 

Debutanten

Henrik Bromander

31-åringen från Göteborg romandebuterar i vår med "Riv alla tempel", en berättelse om det överviktiga mobbningsoffret som jagar revansch via gym och anabola. Ganska mycket – inte minst Bromanders hyllade seriealbum "Smålands mörker" från 2012 – talar för att det här är det officiella startskottet för ett stort svenskt författarskap.
 

Serieskaparen

Ellen Ekman

Redan i höstas fick hon ta emot det prestigefyllda Stora Pondus-priset för sin serie "Lilla Berlin" som publicerats i Metro. Serien startade under namnet "Möllan Deluxe" när Ellen Ekman var gästtecknare i Sydsvenskan för två år sedan. I januari kommer "Lilla Berlin" för första gången ut i bokform.
Den turkiska tv-serien ”Lögnen” började sändas i SVT i januari 2013. Den handlar om ett gift par och förvecklingarna efter att mannens flygplan störtar och frun får veta att mannens namn inte fanns med på passagerarlistan.
”Karadayi” är namnet på en annan turkisk tv-succé de senaste åren. Den handlar om en familj i Istanbul på 70-talet där pappan oskyldig döms för ett mord och sonens kamp för att fria honom.
Gå till toppen