Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mobilmissbruk, paddnacke och phubbing

Kulturredaktionen analyserar några av orden ur Språkrådets nyordslista 2013.
Av 40 ord i årets nyordslista har sju stycken på något sätt med mobiltelefonen att göra. Och då har man ännu inte gjort plats för nybildningar som ”paddnacke”, ”phubbing” (från engelskans ”phone + snub”), eller ”smartphonefinger”.
Men ordet som överskuggar dem alla, och på något sätt sammanfattar dem, är såklart ”mobilmissbruk”. Inte för att ordet skulle vara nytt på något sätt. Redan 2004 rapporterade svenska medier om en stor undersökning i England som visade att ”mobilmissbruket” var så allvarligt att en tredjedel av de tillfrågade hade svårt att tänka sig ”en hel dag” utan att använda sin telefon.
Idag skulle möjligen frågan formuleras annorlunda. Tiden har komprimerats, en dag blivit en timme, eller en minut. Och i höstas exploderade oron och indignationen när förskolepersonal larmade om att föräldrar inte förmår släppa blicken från sin telefon ens när de hämtar sina barn. Ungefär samtidigt meddelade Kolmårdens behandlingshem utanför Norrköping att man planerar att starta ett behandlingsprogram för mobilmissbrukare.
En försiktig gissning inför året som kommer är att vi snart kommer att få se den första appen som hjälper dig hantera missbruket.
Gå till toppen