Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dansk man vill ha "juridisk abort"

En dansk man, som anser att han lurats att bli pappa, vill upphäva faderskapet.

Mannen hade redan två barn i ett tidigare förhållande, när han började umgås med en kollega på det IT-företag där han jobbade.
Hon berättade att hon flera gånger försökt bli gravid med donatorsperma, men att det misslyckats och att läkarna hade sagt att hon var infertil.
Paret hade alltid skyddat sex. Enligt mannen övertalades han vid ett tillfälle, då båda hade druckit, att ha oskyddat sex. Mannen berättar sin historia i Berlingske, och säger att "gjorde hon det till en fråga om förtroende, och underströk att hon hade läkarens ord på att hon inte kunde bli gravid".
Men det blev hon. Mannen ville inte ha fler barn, hon ville inte göra abort eftersom hon så länge förgäves försökt få barn även som ensam förälder.
När faderskapsfrågan var uppe i Østre landsret (hovrätten i Köpenhamn) 2011, sade kvinnan att paret hade diskuterat barn, att mannen först var negativ, men att de varit "eniga om att ha oskyddat sex".
Förhållandet avslutades innan barnet fötts och mannen, som betalar underhåll för sina första två barn, har sedan dess drivit en rad juridiska processer för att få faderskapet juridiskt upphävt.
Han vill ha samma roll som en anonym spermadonator. Alltså att han avsäger sig all kontakträtt med barnet, och slipper betala underhåll. Hittills har han fått avslag i alla instanser.
Svend Aage Madsen, chefspsykolog på Rigshospitalet som forskar om papparollen, menar att rättens beslut är det enda rimliga. Han möter ofta män som är förtvivlade över att inte kunna påverka om de ska bli pappor.
– Men det jag är mest rädd för är att en sådan möjlighet skulle kunna användas till att pressa kvinnor till abort, säger Madsen till Berlingske.
På Berlingskes nätsajt rasar debatten om fallet med argument om både " att ta konsekvenser av sitt handlande" och " kvinnor som lurar män att bli fäder".
Tidningen har också gjort en enkätundersökning, där 39 procent av dem som svarat håller med om att "en man ska kunna få en så kallad juridisk abort, om kvinnan väljer att föda barn mot hans vilja".
Gå till toppen