Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Husmanskost i kunglig hall

I maj öppnas kungliga vänthallens portar på Centralen för allmänheten. Då står italiensk, spansk och svensk husmanskost på menyn.

Andreas Pieplow.Bild: Akrivfoto: Thomas Löfqvist
Förutom ett kort besök av prinsessan Victoria 2009 har kungliga vänthallen stått oanvänd de senaste trettiosju åren.
Till våren ska dock allmänheten få ta del av rummen som går i 1800-talsstil och renoverades under hösten. Malmökrögaren Andreas Pieplow öppnar Bistro Royal i hovets gamla rum.
- När jag såg lokalen tänkte jag direkt "ja!". Det är som ett litet museum och Malmöborna ska ha full insyn. Här ska de kunna sitta i lugn och ro och titta på de fina takmålningarna, säger Andreas Pieplow.
Bistro Royal ska bestå av en vin- och champagnebar och fyrtio platser för de som vill sitta och äta eller fika. Inspirationen kommer från en restaurang i Verona, Italien som satsar på en blandning av bondkök och vinbar.
- Rent prismässigt blir det en mellanklasskrog. Det ska vara folkligt. Att äta här ska vara som att serveras av en gammal husmor. Jag har anställt en italienare och en hittills hemlig restaurangchef som har genuin kunskap om husmanskost.
Förhoppningen är att området vid Centralen ska fortsätta växa och blir en naturlig shoppingdel.
- Jernhusen har för avsikt att skapa en shoppingmiljö, framförallt i Kungalängan. Jag tror på synergin med Malmö Live, hamninloppet står dessutom färdigt och jag tror att centrum flyttar ner. Det som behövs nu är krogar för det har varit lite ödsligt på kvällstid.
På sistone har flera kända Malmökrogar fått lägga ner på grund av ekonomiska problem. Andreas Pieplow, som bland annat driver Skeppsbron, Glasklart och Årstiderna, ser en viss överetablering i staden.
- Det finns inte plats för alla. Det räcker inte med hjärta och passion, god mat och fräck miljö för att klara sig. Man måste kunna tänka som en företagare också.
Bistro Royal öppnar i slutet av april eller början av maj.
Gå till toppen