Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Strandstrosare inte kvicka att ta till sig varning

Allmänheten avråds fortfarande från att vistas på stranden vid Ribersborg - men få följer uppmaningen.

– Rädsla urholkar själen. Det så töntigt. Kvicksand, herregud. Nä, ursäkta, nu måste jag cirkulera lite för att jag blir så upprörd, säger den äldre mannen innan han trampar iväg med sina svarta finskor längs strandkanten.
Han var inte ensam om att styra stegen mot stranden när solen tittade fram på fredagen. Johan Banck med barnen Hedda och Henning Banck trodde att varningen var avblåst.
– Jag har inte sett några skyltar. Jag hörde att det skulle vara sankmark efter stormen, men trodde att det var okej nu. Men kvicksand? Det kopplar jag till någon gammal matinéfilm från ett ökenland.
Det var i mitten på december, efter stormen Sven, som ett vittne berättade att han sett en kvinna sjunka ner till midjan i sanden. Gatukontoret tog vittnets beskrivning av händelsen på stort allvar och satte upp skyltar om risken för kvicksand runt T-bryggan och avrådde allmänheten från att vistas på hela strandområdet.
Vem kvinnan var är fortfarande okänt och några fler liknande händelser har inte rapporterats. Men utskrivna A4-lappar med texten "Varning om kvicksand" fladdrar fortfarande från avspärrningarna. Eftersom Gatukontoret inte har möjlighet att inspektera all mark för att upptäcka eventuella underminerade partier kommer varningen att kvarstå tills marken fryser. Sydsvenskans reporter och fotograf kunde inte motstå frestelsen att provgå den tångtäckta marken bakom avspärrningarna. Fram och tillbaka. Men marken bar oss utan antydan till att svälja så mycket som en fot.
Även bryggorna tog stryk av stormen och är därför avstängda. Antingen med tillfälliga koner eller fastspikade träreglar. Något som snarare verkar göra folk mer nyfikna.
Yvonne Tullberg och väninnan Ylva Guhrén hukade under avspärrningarna för att ta en tur ut på T-bryggan.
– Jag har aldrig sett stranden i så dåligt skick som nu. Men stranden är den natur man har i staden. Man får vara lite uppmärksam så att man inte trampar i det blötaste, men man behöver ju inte helt avstå från att gå här.
Gå till toppen