Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Hälsa & Motion

Stå – och låt musklerna jobba

Stå upp på jobbet – och lev längre.
En ny kanadensisk långtidsstudie visar att den som står istället för att sitta större delen av dygnet både mår bättre och kan få en ökad livslängd.

Emma Jakobsson jobbar som kundinformatör på Skånetrafiken. Hon har en hög kontorsstol vid sin arbetsplats men brukar variera med att stå upp och jobba.Bild: Foto: Malena Henriksson
Kontorsstolen, tv-soffan, sängen – dygnets kretslopp för många. Vi är ett stillasittande folk.
– För trettio år sedan hade folk mer aktivt jobb, man hade kanske ingen bil, och hemma behövde man göra vissa saker manuellt. Vi var naturligt aktiva och rörliga på ett annat sätt. Men idag har vi byggt bort mycket av den vardagliga aktiviteten, säger Elin Ekblom Bak.
Hon är fotbollsspelare, har bland annat spelat i damallsvenska topplaget Tyresö, och forskare på Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, i Stockholm. Där har hon fördjupat sig i sittandets hälsofaror.
Vad händer i kroppen när man står jämfört med när man sitter?
– När man sitter har man väldigt passiva muskler. De rör sig ju inte alls förutom kanske lite i överkroppen när du skriver på ett tangentbord eller någonting. Det innebär en väldigt liten energiförbrukning. Det är knappt mer än att ligga i sängen.
– När vi ställer oss upp får vi en aktivitet i musklerna, och när musklerna aktiveras så frisätts också viktiga ämnen i kroppen som har effekt på andra organ i kroppen, för att de ska funka. Dessutom har den som står upp också närmare till ett rörligt beteende i övrigt.
Just nu finns många nya hälsoappar och liknande, som till exempel Lumoback som marknadsför sig med sloganen "Sitting is the new smoking" och som jämför ståendet med att jogga. Elin Ekblom Bak är lätt skeptisk.
– Om man bara tänker energiförbrukning, ja då kan man börja räkna kalorier och jämföra. Det kan handla om kanske 50–100 kcal per dag att stå upp. I det långa loppet – om man äter lika, rör sig lika – kan det innebära kanske 3–4 kilo per år i kroppsvikt.
– Men det blir ju riskabelt om man säger att vi kan ersätta vår träning med att i stället stå upp. Det finns så mycket mer du får ut av att motionera.
Gå till toppen