Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bjärredsbor i nätgrupp mot inbrott

Ett inbrott i familjens villa när han var ung satte spår. När han som vuxen såg en ny våg av inbrott i Bjärred fick han en idé – en Facebookgrupp mot brott.
– Jag slogs av tanken att om vi bara hjälps åt så kan vi göra något, säger Mattias Nilsson, 41.

Facebookgruppen ”Bjärredsbor i samverkan mot brott” har idag 757 medlemmar. ”Det stora intresset visar att vi behövs. Brottsligheten är ett stort problem, framför allt bostadsinbrotten”, säger grundaren Mattias Nilsson. Men närpolischefen Pär Cederholm varnar för att det kan utvecklas i riktning mot medborgargarden om medlemmarna börjar agera i verkligheten.Bild: Albin Brönmark
Året var 1989.
Den då 17-årige Mattias Nilsson bodde med sina föräldrar i familjens villa i Bjärred. En kväll när han kom hem kände han att något inte var som det skulle.
– Jag ropade och frågade pappa om han hade lämnat in videon på service. När svaret var nej visste jag att vi hade haft inbrott, säger han.
Även Mattias Nilssons stereo, föräldrarnas vigselringar och ett antal pass var borta. Ett av dem hittades i Stockholm – med ett falskt namn inkopierat.
– Vårt hus var olarmat och nedsläckt. Det fanns inte i min värld att vi skulle få inbrott. Jag har aldrig riktigt kunna glömma den känslan.
När Mattias Nilsson förra året såg inbrotten öka i hemorten Bjärred kände han att han ville göra något.
– Det började med att någon med falsk namnbricka ringde på dörren och skulle sälja rosor till förmån för gatubarn i Rumänien.
– Jag tyckte det kändes väldigt märkligt. Det var det som på något sätt triggade igång mig.
Det var då han drog igång Facebookgruppen ”Bjärredsbor i samverkan mot brott”, som idag är på väg mot 800 medlemmar.
– Gruppen får hela tiden nya förfrågningar om medlemskap. Jag tror vi kan komplettera polisen på ett bra sätt, säger Mattias Nilsson.
På gruppens hemsida lägger medlemmarna ut uppgifter om allt från pågående inbrott till iakttagelser av ”konstiga” personer och beteenden.
Tips om brottsförebyggande åtgärder är också vanliga, liksom medieklipp kring den lokala brottsligheten.
– Om alla sjuhundra som är med i gruppen kollar ut genom fönstret eller tar en promenad så kan det ju inte vara så svårt att hålla reda på vad som pågår därute.
Du är inte rädd för att det här ger upphov till onödig rädsla i samhället?
– Jo, jag blir ju själv taggad och misstänksam. Men att vi försöker vara lite vaksamma måste vara okej.
Gruppens medlemmar finns i flera generationer Bjärredsbor, från äldre hundägare till ungdomar i tonåren.
– Nyligen blev en flicka förföljd av en bilist när hon varit och ridit. Efter den händelsen kom många yngre med i gruppen. De rör sig ganska mycket ute så spridningen är väldigt bra nu.
Mattias Nilsson säger sig inte veta om gruppens aktiviteter haft någon effekt på den lokala kriminaliteten.
– Har man haft inbrott eller upplevt något skumt så tipsar man polisen och så skickar de en bil. Då kan det ju vara svårt att veta vad som händer direkt på plats och hur den förbyggande effekten ser ut, säger han.
Hur ser du på att ni ibland lägger upp signalement med etniska benämningar på personer som dragit till sig er uppmärksamhet?
– Har du sett någon som beter sig underligt så gäller det att tipsa. Men jag försöker kolla inläggen så att de inte går över gränsen.
Hur menar du?
– Ja, man vill inte gå ut med för mycket sådant. Det är väldigt känsligt. Ta mannen som förföljde flickan i bil. Där gick vi ut med längden på håret, färgen på bilen och sådant. Men inte med någon etnicitet.
I vissa inlägg på Facebooksidan talas det om att inte nöja sig med att enbart tipsa. Du har själv skrivit något om att förfölja folk i bil. Varför?
– Vad jag tänkte var att om man ser att något händer och man råkar sitta i bilen så finns det möjlighet att hålla koll på vart det tar vägen.
– Men något medborgargarde är det inte frågan om. Det kan ju vara farligt också.
Ni talar också om behovet av övervakningskameror vid infarterna till Bjärred?
– Hade vi haft kameror där skulle man inte ha behövt oroa sig. De kunde vara kopplade till en central så att man ser vilka som rör sig ute på nätterna.
Du ser inga problem med det?
– Jo, det är ju olagligt, så lätt ska det tydligen inte vara. Men har man rent mjöl i påsen så tror jag inte att man har några problem med kameror.
Hur ser du på den framtida utvecklingen när det gäller civil brottskoll?
– Jag kan tycka att varje lite samhälle borde göra likadant. Många av de här tjuvarna rör sig ju från plats till plats. Då bör man kunna skapa en positiv anda och hjälpas åt kollektivt.

Ett av tjugofem inbrott klaras upp

Från den 1 oktober till den 15 december 2013 anmäldes 36 bostadsinbrott i Lomma kommun. Det är 12 fler än under motsvarande period 2012 – en ökning med 50 procent.
Från den 1 januari till den 15 december anmäldes 93 bostadsinbrott i Lomma.
Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, var det totala antalet anmälda bostadsinbrott i Lomma kommun förra året 105 stycken.
Uppklarningen av bostadsinbrott i hela landet uppgår till 4 procent, vilket innebär att 24 av 25 bostadsinbrott inte klaras upp. (Källa: Brå).

”Bjärredsbor i samverkan mot brott”

Några medlemscitat från Facebooksidan ”Bjärredsbor i samverkan mot brott”:

”Som ett vårtecken rullar nu ekipagen med de så kallade ’Irländska Asfaltsläggarna’.”

”Såg nån/några ’konstiga’ eller personer som inte riktigt ’passar in’ kring bankomaten.”

”Så svårt kan det inte vara att sätta dit några iaf. Om vi tillsätter en ’spaningsgrupp’ i samband med kvällspromenaden.”

”Familj med resande slängdes ut från Center Syd. Senare var det inbrott i …”

”Om man är några stycken kan man vänta in dom och sedan låta polisen göra resten med att spärra av utfarterna.”

”Lite paranoia skadar nog inte, men farligt att ’dömma’ folk.”

”Kvällsvandring för tjuvar å nattvandring för ungdomar …”

”Snart får de bli bommar vid infarterna.”

”Ger dom sig aldrig!!! Vi får snart börja patrullera själv.”

”Vi har också haft en polsk bil med två män som tittat in i husen.”

”Vi har också uppmärksammat en vit flottare Mercedes i vändplatsen på vår återvändsgata. I bilen satt en ung mörk man och pratade i mobil. Inom några timmar var flera inbrott begångna.”

”Skulle vara en idé att byta mobilnummer med varandra så att vi snabbt skulle kunna ringa samman en grupp som ev. skulle kunna följa efter och spana.”

Gå till toppen