Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Budgetviner efter helgerna

Det skall traditionellt vara pizza på nyårsdagen.
Denna nyhet i Sydsvenskan – en kanadensisk spelare ungdomshockey-VM berättade om denna ursvenska sed – fick blodet att isas i mina ådror.

Måtte nyårsdagspizzan vara en tradition begränsad till ungdomshockeyspelare! För alla oss andra bör det vara något mindre prosaiskt en sådan dag! Ett nytt år skall väl hälsas med en god måltid. Och gärna gott vin.
Men visst svider det i börsen på sina håll efter jul och nyår. Så nu när också trettonhelgen är förbi, granen kastas ut och oxveckorna vidtar kan det kanske vara lämpligt med pizza och annan budgetmat. Och även budgetvin i måttliga klunkar till den.
Här är några förslag:
2013 Viña Maipo Chardonnay, 6671, 61 kr
En ganska väl kyld, torr, ren och frisk chardonnay från Chile med intensiv frukt med drag av äpplen, tropisk frukt och melon sitter perfekt till budgetmaten, kanske en pizza med skaldjur. Det är inte ett vin som sitter kvar länge i näsan, men det är ärligt och välgjort och för pengarna ett litet fynd.
2012 Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi, 22424, 65 kr
Detta är ett vin som är ett fynd och som även i icke-budgettider ger glädje och lycka vid bordet. Kommer från Marche i mellersta Italien och har toner av gult äpple, apelsinskal och ett uns persika. Det är lätt och friskt med god syra och är tappat på traditionell butelj med en lågt sittande midja. Ger en extradimension till en fisksoppa – inte minst med en skvätt i själva soppan.
2012 Indomita Cabernet Sauvidnon, 6527, 57 kr
Finns en snutt kvar av julskinkan? Varför i så fall inte göra en Quiche Lorraine, en skinkpaj med ost (något kvar av julosten?) och slå upp av detta knappt fylliga och mycket fruktiga chilenska vin. Mörka bär dominerar och tanninerna är mycket mjuka. Enkelt men välgjort.
2013 Trivento Malbec, 6607, 61 kr
Det finns tillfällen då man av tidsskäl tvingas till en fardiggrillad kyckling i kvartersbutiken – och gillar det. Man kan sätta guldkant på den Piffi-Allkryddestinna fågeln med ett fruktigt vin från Mendoza i Argentina och drömma sig hän. Det finns blåbär i frukten, som sig bör för en malbec, och dessutom en smula finsk lakrits. Tango som tango, så att säga.
2010 I Filari, 2394, 71 kr
En pasta med zucchini och paprika och nyriven parmesan (eller grana padana om man sparar!) är billig, tämligen nyttig och inte minst utmärkt god mat. Ett tämligen lätt syditalienskt vin (Apulien) med små små spår av brännande sol och mörka bär och torkad oregano passar utmärkt till. På etiketten ser man kejsar Fredrik Barbarossas jaktslott från 1200-talet, Castel del Monte och, visst, kan man väl tänka sig fasan också...
Gå till toppen