Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grönt, superrött och glitter i år

Miljö och Eurovision kommer att prägla Byens stadsliv i år.
Köpenhamn har utsetts till Europas miljöhuvudstad 2014. I maj drar den europeiska musikcirkusen in på det gamla varvsområdet Refshaleøen.

I maj ska den gamla varvshallen på Refshaleøen vara omvandlad till festplats för Eurovision Song Contest.Bild: Lisbeth Westerlund
Fest och evenemang
Miljötiteln European Green Capital kommer att sätta spår i gatubilden. Det kommer att ordnas guidade turer, utställningar, föreläsningar och evenemang under hela året.
I maj blir det glamourfest. Varvshallen i ett gammalt industriområde vid hamninloppet ska hysa Eurovision Song Contest. Till Refshaleøen går bara en enda smal och slingrig väg – de tusentals besökarna ska fraktas ut med båtar.
Räkna med trängsel, men också ett spännande upprustningsprojekt i turbofart av B&W-hallen, där jättelika fartyg byggdes fram till varvets konkurs 1996.
Politik
Från 1 januari är Köpenhamns nyvalda borgmästare, och den nya superröda fullmäktigeförsamlingen på plats.
Med Danmarks första borgmästare från Dansk folkeparti, Carl Christian Ebbesen, som ansvarig för kultur och fritid. Och en trafik- och miljöborgmästare från det revolutionära vänsterpartiet Enhedslistan, som inte gillar biltrafik i innerstaden.
Kanske presenterar överborgmästaren Frank Jensen (S) sitt förslag om hur en laglig, kommunal, haschförsäljning kan utformas.
”Någon gång under vintern”, är det senaste beskedet om den omstridda haschplanen, som hittills stött på patrull från rikspolitikerna.
Det finns alla utsikter till en livlig politisk säsong i Köpenhamns Rådhus. Några kvarter bort, på Christiansborg, lär den politiska temperaturen också vara het. Avgår fler ministrar? Blir det förtida folketingsval?
Säkert är att det blir en folkomröstning i maj. Samtidigt som valet till EU-parlamentet ska danskarna ta ställning till om landet ska delta i samarbetet kring den europeiska patentdomstolen.
De EU-skeptiska partierna Dansk folkeparti och vänsterpartiet Enhedslisten vägrar godkänna att patentfrågor lyfts från dansk lagstiftning till en EU-gemensam domstol. Vilket det danska näringslivet gärna vill.
I augusti genomförs den stora grundskolereformen, som ger eleverna längre sammanhängande skoldagar med läxhjälp, mer undervisning och mer motion.
Nationellt kommer året att präglas av jubileum som inte precis gynnar den danska självkänslan.
I april är det 150 år sedan Danmark förlorade det blodiga slaget i Dybbøl, som förutom att 5 500 danskar dog ledde till att Slesvig, Holstein och Lauenburg blev tyska.
De tre hertigdömena utgjorde 1864 en tredjedel av Danmark, med hälften av befolkningen.
Det är också 200 år sedan Danmark tvingades avstå Norge till den svensk-norska unionen.
Här är några andra politiska frågor:
Dålig stämning. Hur försmådda känner sig regeringens stödparti i folketinget, Enhedslisten? Det har förekommit rätt många tjuvnyp sedan den S-ledda regeringen dumpade EL och förhandlade fram 2014 års budget med den borgerliga oppositionen.
Sex, lögner och läckor. Kommer Skattesagskommissionen att bli klar med sin utredning? I två år har jurister utrett om borgerliga politiker otillbörligt blandade sig i ett skattemål som rörde statsministerns man, Stephen Kinnock. Historien har innehållit dementerade gay-rykten, hemliga möten och pressläckor. Skulle varit klar i mars, senaste budet är september.
Stora byggen
2014 års nya stora byggprojekt är ännu frågetecken. Köpenhamns universitet vill bygga ett nytt Naturhistoriskt museum vid Botanisk Have. En stor del av finansieringen är klar genom fonder och företag. Men det saknas 200 miljoner kronor, som universitetet hoppades att staten skulle skjuta till. Och det ser just nu mörkt ut.
Majoriteten i Köpenhamns kommun hoppas kunna ta ytterligare beslut om projektet Havnetunneln, en 12 kilometer lång tunnel som ska leda biltrafik från Amager till Nordhavnen och avlasta innerstaden. Men tunneln kommer att kosta 28 miljarder kronor, och finansieringen är inte löst.
Under tiden fortsätter bygget av Copenhagen Arena ute i Ørestad (klart 2016), tunnelborrarna tuggar sig under centrala Köpenhamn för den nya Cityringen (klar 2018) och nya bostadshus växer fram i Nordhavnen (helt klart 2024).

NÄR HÄNDER DET?

Januari
1. Premiär för DR:s nya stora dramaserie ”Arvingarna”, om 68-generationen och deras barn.
22. Miljöhuvudstadsåret invigs, stor ljusceremoni på Rådhuspladsen.
29. Fashion festival i tre dagar, vinterversionen.
31. Simple Minds på Vega.
Februari
Matfestivalen Copenhagen cooking, vinterversionen pågår hela februari.
1. Utställning om den österrikiske konstnären och filosofen Friedensreich Hundertwasser på Arken, Ishøj.
6–28. Musikfestivalen Frost.
22-23. Lakritsfestival på Østerbro.
26. Michael Bublé på Forum.
28. En stor utställning om konstnären Asger Jorn invigs på Statens museum for Konst.
Mars
15. Backstreet Boys på Forum.
29. VM i halvmaraton.
April
Öresundstågen stannar åter på Nørreport station, efter en åtta månader lång ombyggnad.
5. Lisa Nilsson på Koncerthuset.
18. 150 år sedan Slaget vid Dybbøl i det dansk-tyska kriget. Danmark förlorade Schleswig-Holstein, där det fanns en stor dansktalande befolkning.
Maj
2. Cake World Nordic, stor kakmässa på Bella Center.
5-10. Eurovision Song Contest.
6 .Justin Timberlake på Parken.
22-24. Ölfestival, gamla Carlsbergshallarna.
25. Val till EU-parlamentet + folkomröstning om Danmarks deltagande i den europeiska patentdomstolen.
Juni
4. Miley Cyrus, Forum.
4-8. Distortion, musik- och gatufestival.
11-13. Copenhell, hårdrockfestival.
16. One Direction på Parken.
Juli
4-13. Copenhagen Jazz Festival.
4. Utställningen med den tyske expressionisten Emil Nolde öppnar, Louisiana.
8. Dolly Parton på Forum.
27. Copenhagen Opera Festival, en vecka med opera på gator och torg och på vattnet.
31. Trailerpark Festival, tre dagars musik i Köpenhamns skejtpark.
Augusti
Den nya grundskolereformen med heldagsskola genomförs.
22-31. Matfestivalen Copenhagen cooking, sommarversionen.
25-31. VM i Badminton, Ballerup.
26-31. Copenhagen Pride.
29-30. Scandinavia Reggae Festival, Refshaleøen.
September
Skattesagskommissionen ska presentera sin utredning om borgerlig inblandning i skattemålet kring Helle Thorning-Schmidts man, Stephen Kinnock.
27. Vännerna P S Krøyer och Michael Ancher, utställning om de två Skagenmålarna, Arken, Ishøj.
Oktober
10. Kulturnatten i Köpenhamn.
30. Premiär för den dyraste danska tv-satsningen någonsin, ”1864”. Serien handlar om det nationella traumat, dansk-tyska kriget för 150 år sedan.
December
Den stökiga ombyggnaden av hela Nørreport station ska vara helt klar.
Gå till toppen