Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

981 familjer utan förskoleplats

Det är tvärstopp i Malmös förskolekö, som bryter mot lagen. 

Bild: Arkivfoto: Sydsvenskan
Enligt lag är Sveriges kommuner skyldiga att erbjuda förskoleplats inom fyra månader från det att föräldrarna har satt barnet i kö.
I går fick 981 Malmöfamiljer ett brev direkt från förskoledirektör Andreas Norbrant. I brevet står det, bland annat:
”I januari kan vi för tillfället inte erbjuda ditt barn en plats.”
”När det gäller dig med behovsdatum i februari och mars riskerar vi att inte kunna erbjuda plats.”
”I skrivande stund kan vi inte säga när en plats blir ledig.”
Ni medger i brevet att ni inte kan följa lagen?
– Ja, tyvärr. Eftersom jag inte kan garantera något annat är det mest schyst att beskriva det på det sättet, säger Andreas Norbrant.
– Det här är inget mindre än en total katastrof, säger förskolenämndens vice ordförande Fredrik Sjögren (FP).
Fram till den1 juli förra året ansvarade Malmös tio stadsdelar för förskolorna. Nu har förskoleförvaltningen, med Andreas Norbrant i spetsen, ett kommuncentralt ansvar.
Norbrant konstaterar att utbyggnaden av förskolor under fjolåret gick för långsamt. Bland annat försenades ett stort förskolebygge i Rosengård. Totalt tillkom i fjol 380 platser.
Precis före jul stod Andreas Norbrant med 89 barn som skulle ha förskoleplats före nyår. Han tog akutbeslutet att placera ett extra barn på var och en av Malmös 256 kommunala förskolor.
– Vi gjorde bara vissa undantag, som förskolor där barnantalet redan tidigare var stort. Så är det till exempel på många förskolor i Limhamn-Bunkeflo, säger Andreas Norbrant.
Men bara några veckor senare, vid årsskiftet, var krisen ett faktum. I onsdags postades därför brevet där förskoleförvaltningen medger att kösituationen på kort sikt förmodligen inte kommer att kunna lösas. 981 potentiellt drabbade familjer fick brevet.
– Jag vill understryka att vi gör allt för att försöka lösa situationen. Vi försöker kvalitetssäkra tillfälliga förskolelokaler och vi söker personal samtidigt som vi tittar på möjligheten att, där det är lämpligt, utöka förskolegrupper. Det sker i så fall i dialog med förskolechefer och personal.
I år planeras för skapandet av 850 nya förskoleplatser.
– Men utbyggnaden är planerad för i höst. I framtiden måste vi bättre harmoniera våra utbyggnadsplaner med hur Malmöfamiljers behov ser ut över året, säger Andreas Norbrant.
En närhetsprincip gäller vid tilldelning av förskoleplatser. Historiskt har Malmö stad varit bra på att erbjuda förskoleplatser ganska nära barnens hem.
– Nu finns det en risk att familjer får en förskola man geografiskt inte har önskat. I det korta perspektivet kommer vi att lösa det genom en omflyttningskö med särskilda regler, säger Norbrant.
Vad säger du till föräldrar som har slut på föräldradagar och som har arbetsgivare som inte beviljar mer ledighet?
– Jag tycker det är förfärligt. Jag och min organisation kommer att göra allt för att vartenda barn kommer in i vår verksamhet. Men jag ser risken att vi inte kommer att lyckas.
Historiskt har förskolekön brukat växa under våren. Proppen går ur först när sexåringar börjar i förskoleklass i grundskolan, i augusti.
”Vi gör bedömningen att samtliga barn ska ha erbjudits plats senast i augusti,” står det i brevet som i går nådde de 981 Malmöfamiljerna.
Det innebär en tvångsförlängd föräldraledighet med upp till ett halvår.

Tusen barn har köat fyra månader

Det finns 256 kommunala förskolor i Malmö.
Ungefär 17 000 barn går i Malmö kommunala förskolor. Ytterligare 2 000 barn går i enskilda förskolor, med annan huvudman.
Just nu står ungefär tusen barn i förskolekö, med längre kötid än fyra månader.
Kommunala förskolor och fristående förskolor har ingen gemensam kö. Förskoleförvaltningen vill nu undersöka möjligheterna att utveckla samarbetet med enskilda förskolor.
Flera förskolor är i dag inhysta i grundskolelokaler. Malmös grundskolor har också en tilltagande platsbrist. Särskilt stora är problemen i områden som Västra hamnen, Hyllie och Limhamn-Bunkeflo.
Gå till toppen