Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SSU:are överfölls av okända män

En 16-årig flicka som är aktiv i SSU misshandlades och hotades av två okända män i Malmö.

Här berättar hon själv om vad som hände vid 15-tiden på torsdagen
Flickan gick in i gången på Södertull som mynnar ut på Södra Tullgatan. Då hörde hon hur någon tilltalade henne med namn. När hon vände sig om så drog männen in henne åt sidan. 
– De citerade en sak om invandring som jag sagt under ett tal och sa att jag var ett skämt. De kallade mig äcklig feministfitta och så knäade en av dem mig, säger hon.
När hon stod framåtlutad efter att ha tappat luften blev hon spottad i ansiktet.
– De sa att jag var en vidrig sosse, de citerade mig och sa att jag hade fel. Om de såg mig igen skulle de döda mig.
En kvinna som kom gående i gången undrade vad som hände och då försvann de två männen från platsen.
– Jag är väldigt glad att hon kom annars vet jag inte vad som hade hänt. Jag började kräkas efter att ha blivit slagen i magen. Sedan kom polisen.
– Polisen kunde se på min mage att jag hade blivit slagen. Jag kom hem med spott i pannan. Efteråt var jag i chock. När polisen hörde mig satt jag bara och skakade. Jag kunde inte fatta vad som hänt. Minns att jag tänkte: Är det värt det?
Dagen efter är 16-åringen ännu tagen av händelsen. Hon har inte vågat gå ut.
– Jag känner mig skakig och rädd. Jag vet inte om jag ska lämna mitt ungdomsförbund. Detta ska ju inte behöva hända för att du har en åsikt. Vi har ju yttrandefrihet. Ska man bli slagen på gatan för att man är sosse har det gått jävligt långt.
Polisen har sagt till henne att hon ska få titta på fotografier av möjliga gärningsmän. Spott från en dem ska skickas till teknisk analys.
Hon kände inte igen någon av dem.
– De var långa och stora. De hade korta tjocka jackor och var båda helt rakade. De hade inget hår någon av dem. De var obehagliga.
Sara Marknäs, ordförande för SSU i Malmö, har inte tidigare varit med om några angrepp på medlemmar.
– Det är alldeles förfärligt det som har hänt. Jag blir orolig över vad vi har för klimat i Malmö när någon kan få för sig att det är helt okej att göra så mot en människa för att försöka få tyst på henne, säger hon.
Polisen rubricerar brotten som misshandel, ofredande och olaga hot. Ingen misstänkt är gripen. Vid lunchtid på lördagen är ännu ingen gripen.
Gå till toppen