Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Träffad av pedofilskräcken

Det är fantastiskt att vara gringo i Rio. Jag får de bästa borden, massor av uppmärksamhet och möts alltid av nyfikenhet. Visst fnissas det en del på stranden över min lätt rosa hy och mina danssteg på sambaklubbarna i hamnen, men i stora drag finns det få världsmetropoler som behandlar besökare lika väl som Rio.
Det finns dock en sak som får Rioborna att blixtra till. Många tror att gringos är pedofiler. Vem som satte stenen i rullning först är ovisst. Var det de brasilianska såpoperorna som gjorde utlänningar till onda karaktärer genom att måla ut dem som sexturister som kidnappar barn eller har pedofilskräcken en gnutta korn av sanning i sig? Enligt Rios kvinnliga polismästare begås nästan alla pedofilbrott i hemmet. Ofta är det någon i familjens närhet som förgriper sig på barnet. Det kan vara en morbror, en kusin eller en pojkvän till mamman.
Pedofilparanojan är ändå så utbredd att det är lag att alla turisthotell i Rio måste ha en skylt i hissen där det står att det är förbjudet att ha sex med barn.
Några veckor innan jul var det min tur att träffas av skräcken.
En känd kollega från Stockholm var på besök för att intervjua den amerikanske journalisten Glenn Greenwald och sista kvällen tog jag ut honom till min stambar på hipstertorget São Salvador i mina kvarter. Det finns inte en gäst som inte smälter efter ett besök där. Den härliga stämningen med ett proppfullt torg och uteserveringar längs fasaderna gör det till Rios mest älskade torg. Ändå är det få turister som hittar hit.
Efter en öl tittade min fru och min dotter förbi på uteserveringen. Clara är nio år och satte sig i mitt knä och beställde in en läsk. Frun pussade mig på kinden, hälsade på kollegan och delade en öl med oss. En kvart senare gick de hem och jag och kollegan fortsatte att diskutera NSA:s övervakningsskandal.
När vi tagit en öl till vände en av killarna från grannbordet sig om och tittade på mig.
– Du vet väl att det är förbjudet!?
Jag fattade först inte vad han menade. Sedan sa han:
– Det är äckligt det du håller på med!
När väl polletten trillade ned blev jag så handfallen att det tog flera sekunder innan jag hann få upp mobilen, sätta på videoinspelningen och få honom att säga vad han sagt på kamera. Han upprepade pedofilanklagelserna och fick understöd av sin fru. För första gången kände jag för att slåss i Rio, men istället lämnade jag bordet och ringde min fru som kom ned med vår dotter.
Förutom att min fru skällde ut det fördomsfulla paret så krävde hon att få veta vad som hade triggat igång deras fördomar. Det visade sig att paret hade trott att jag var en sexturist eftersom jag är en vit gringo och att min fru var en hora eftersom hon är en svart brasilianska. Vår dotter, som satt i mitt knä, trodde de var ett barn som horan fått med en annan gringo och som horan nu erbjöd mig att ha sex med.
Vi blev så chockade att vi först morgonen efter gick till polisstationen och anmälde paret. De är nu misstänkta för rasdiskriminering och har samhällstjänst att vänta om min filmsnutt håller i rätten.
Gå till toppen