Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

27-åring friad från våldtäkt trots tydligt våld

En 27-årig man frias av tingsrätten från åtalet om att ha våldtagit en kvinna i centrala Lund. Kvinnans ”nej” var inte tillräckligt tydligt för en fällande dom, anser Lunds tingsrätt.

De båda träffades i slutet av november på en krog. Senare på kvällen bjöd 27-åringen med kvinnan hem till sin bostad. Efter en stund i lägenheten började de två kyssa och smeka varandra.
Under rättegången, som fördes bakom stängda dörrar, berättade kvinnan att hon ville att mannen skulle sluta när han började penetrera hennes underliv. När hon därpå började skrika högt höll han handen för hennes mun och näsa.
Flera gånger sa hon ”nej”, vilket han bemötte med ”stackars liten”, enligt kvinnan.
Hennes inställning var, vilket poängterades under rättegången, att hon klart och tydligt visade mannen att hon inte ville ha sex med honom. Något som han inte kunde ha missuppfattat, sa kvinnan.
Mannen å sin sida höll fast vid att han uppfattade hennes nej som en del av det sexuella spelet, att kvinnan skulle ha varit med på att ha ”dominanssex” med honom. Och om hon inte hade velat det skulle hon, menade 27-åringen, har knuffat honom ifrån sig.
Men kvinnan vittnade om hur betydligt starkare han var, att hon var rädd och kände sig uppgiven.
Efter drygt en timme rusade hon halvklädd ut ur lägenheten. Hejdlöst gråtande berättade hon därpå för en polispatrull som kom till platsen, om vad hon varit med om.
I domen konstateras att kvinnan var ”uppriven och ledsen efter händelsen”, vilket delvis stödjer hennes version. Men eftersom hon hade mått psykiskt dåligt och medicinerat i tre år för ångest, kan det ha påverkat händelseförloppet i mannens bostad, anser rätten.
Enligt domskälen står det klart att 27-åringen använde våld för att ha sex med kvinnan. Däremot, menar man, har det inte gått att bevisa att mannens uppsåt var ett tvinga till sig sex utan att våldet skulle ha ingått i sexakten. Därför ogillas åtalet.
Sydsvenskan har sökt men inte lyckats nå kvinnans advokat för en kommentar.
Gå till toppen