Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Kommunalråd tror att det finns luft i förskolekön

Brist på lokaler gör att tusen barn riskerar att stå utan förskoleplats i vår. Men Anders Rubin (S) tonar ner krisen.

Anders Rubin tvivlar på statistiken.Bild: Mårten Svemark
Malmö har drabbats av en ny förskolekris. Och den är värre än någonsin. Igen. Så har det varit, till och från, sedan barnomsorgslagen infördes i mitten av 1990-talet och gav alla barn rätt till förskoleplats inom fyra månader. Den lagen har Malmö stad brutit mot tusentals gånger sedan dess.
Nu står ungefär tusen barn i förskolekö, med längre kötid än fyra månader, berättade Sydsvenskan igår. En förklaring är att Malmö stad inte hunnit bygga nya förskolor i takt med att barnafödandet och inflyttningen ökat. Och att de byggprojekt som planerats till våren inte blir klara förrän efter sommaren.
Varför är ni så dåliga på att planera?
– Det är ingen slump att vi har större problem på våren än under andra delar av året. Det är inget nytt och det är inget malmöitiskt. Jag är övertygad om att många andra kommuner sitter i samma sits.
– Det är ingen tvekan om att befolkningsökningen varit väldigt påtaglig. Det stora problemet nu är att trots att vi bygger så mycket vi kan så har vi fler barn som ska in i förskolan än som går ut.
Men det är väl därför man gör prognoser?
– När ökningstakten är som den är ligger vi hela tiden i kanten på svallvågen, ibland åker vi in i den, ibland utanför. Vi har varit duktiga på att ligga utanför, men nu är vi på väg in igen, säger Anders Rubin, som är ansvarig politiker.
Malmö stad har de senaste åren vidtagit en mängd mer eller mindre långsiktiga åtgärder för att kompensera bristen på förskolelokaler. Förskolor byggs på tak, barn inhyses i paviljonger eller åker runt i buss eller i lådcyklar i jakt på platser att bedriva utomhusverksamhet på.
Anders Rubin menar dock att platsbristen inte är fullt så krisartad som det kan verka.
– Jag misstänker att det är mycket luft i våra köer. Och det beror på att många som tänkt vara hemma så länge som möjligt med sina barn inte har något att förlora på att anmäla sig i kön för säkerhets skull.
– Hade kön bättre speglat den verkliga efterfrågan hade vi snabbare kunnat lösa situationen. Vi har just nu 200 lediga platser där vi väntar på besked för föräldrarna. Det tar det tid att hitta de som verkligen behöver plats, säger han.
Menar du att det är överdrivet att prata om en ”kris”?
– Inte för de som drabbas. Men det handlar inte om tusen personer som kan ta vilken plats som helst just nu, säger han.
Fem orsaker till förskolekrisen i Malmö:
1. Byggtakten är för långsam, projekt försenas.
– Jag skulle behöva tre white board-tavlor för att gå igenom alla projekt vi har på gång, säger kommunalrådet Anders Rubin.
2. Malmö redan för förtätat.
– Malmö är efter Stockholm den stad med tätast bebyggelse. Hade vi mycket oanvända ytor hade utmaningen varit mindre, säger Anders Rubin.
3. Maxtaxareformen.
– Maxtaxan gör att barn är längre tid på förskolan än tidigare, säger Anders Olsson utbildningschef på Malmö högskola.
4. Babyboom.
– Barnkullarna har ökat under ett antal år och spätts på med en inflyttning, säger Anders Olsson.
5. Barnomsorgslagen.
– Köerna har nog alltid funnits i större eller mindre utsträckning, men med det här lagen blev det mätbart på ett annat vis, säger Sven Persson, professor i pedagogik vid Malmö högskola.
Gå till toppen