Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öppet igen efter stormen Svens framfart

Sibbarps kallbadhus har öppnat. Greger Antoft trotsade fyra graders värme och nitton sekundmeters blåst för ett dopp i havet, där bråte ännu ligger kvar.

Spåren efter stormen Sven syns fortfarande i Sibbarps kallbadhus. I december slet blåsten och vågorna sönder halva bryggan mellan dam- och herrsidan och en flera ton tung balk slets loss från betongfundamentet.
Först nu kan vinterbadarna återförenas med havet. För en vecka sedan öppnade Sibbarps kallbadhus och igår var badarna på plats trots kalla och intensiva vindar. På dörren till herrarnas avdelning informerar en skylt om att bad sker på egen risk.
För Greger Antoft, som badar omkring trehundra dagar om året, är doppen i vattnet lika viktiga som andetagen.
Han är kritisk till hur kommunen sköter Malmös strandlinje.
– Kommunen har inte gjort ett skit sedan stormen. Man fyllde på tång med sand som folk sjunker i och sedan skrämmer de folk med prat om kvicksand. Man borde ta hit en kran och lyfta bort bråten efter bryggorna som ligger i havet, säger han klädd enbart i en liten vit handduk som skydd för de ädlare delarna medan han pekar ut mot bråten i den avspärrade bryggan som sticker upp mellan vågorna.
Greger Antoft upplever att kommunen inte prioriterar strandlinjen.
–  Om man kunde bygga upp och plocka ner en stor scen vid Operan under helgdagarna så borde man kunna göra något här också. Man har inte behövt röja snö så det borde finnas pengar att använda till en strandlinje som är så viktig för Malmöborna och turismen.
Kallbadarna tar sig till Sibbarp både för havet och människorna, kroppen och själen.
– Jag har kommit hit i tio år och vet inte när jag var sjuk senast. Här träffar jag vänner och de som är ensamstående gör utflykter ihop. Det betyder hur mycket som helst. Jag lägger ner en halv månadspension på detta, säger Greger Antoft.
Det är knappt fyra grader och vinden blåser i nitton sekundmeter. Greger Antoft tar tag i en stege i den provisoriska bryggan och går lugnt ner. Han släpper greppet, täcker öronen med händerna och faller bakåt ner i havet.
– Skönt, säger han när han är uppe igen.
Enligt Ted Lindsjö, förvaltare på Stadsfastigheter i Malmö, ska en grävmaskin plocka bråten ur vattnet så fort vattenståndet sjunker några decimeter med hjälp av ostliga vindar.
– Så fort det blir gynnsamma förhållanden plockar vi upp balkarna som ligger på havsbotten. När betong och stålbalkar är uppe ur vattnet påbörjas återuppbyggnaden av själva bryggan, säger han.
Greger Antoft är skeptisk.
– Här blåser det västliga vindar trehundra dagar om året. Vi kan få vänta till midsommar innan bråten tas upp ur vattnet.
Gå till toppen