Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Enkla tillsatser – men vätskans effekt okänd

Nikotin, men ingen tjära, ingen kolmonoxid. I stället är det tillsatser som finns i sockerkaka, handkräm och kylarvätska som förångas i en e-cigarett. Det visar Sydsvenskans egen analys av rökvätskor.

Här är flaskorna som skickades på analys.
Sydsvenskan har låtit göra en egen analys av innehållet i några olika varianter av de omdebatterade rökvätskorna till e-cigaretter. Tre flaskor per prov skickades till företaget Eurofins laboratorium i Lidköping. Enligt analysen håller de tre vätskorna vad de lovar.
Instruktionen till laboratoriet var:
Ta reda på vad vätskorna innehåller, ange verklig nikotinhalt och undersök särskilt om det finns något oväntat eller farligt i dem.
– Vi gjorde en innehållsanalys av rökvätskorna och hittade propylenglykol, glycerol och vatten. Och så nikotin i två av proverna, säger Torbjörn Synnerdahl på Eurofins.
Propylenglykol är huvudingrediens i den rökvätska som används i rökmaskiner på diskotek. Det är irriterande för luftvägarna, enligt världshälsoorganisationen WHO:s rapport om e-cigaretter från i somras.
Ingrediensen finns även i kylarvätska. Men har också länge använts i astmamedicin och är milt bakteriedödande. Propylenglykol är godkänt som livsmedelstillsats.
– Det används bland annat i bakverk för att få en bra konsistens och göra produkten lite saftigare. Har du köpt en sockerkaka, till exempel, så har du fått i dig det. Propylenglykol är förmodligen ett bra lösningsmedel att ha nikotinet i, det löser sig bra och fördelar sig. Hade det bara varit vatten det varit löst i, skulle nog inte nikotinet ha kommit i en jämn ström, säger Torbjörn Synnerdahl.
Den andra huvudingrediensen, glycerol, finns i bland annat tvål och handkräm. Även den är en godkänd livsmedelstillsats.
Nikotinhalten i den påstått nikotinfria flaskan var mindre än 5 milligram per kilo vätska. I praktiken nikotinfritt.
De båda andra vätskornas nikotinhalter låg snarast i underkant:
16-milligramsvätskan höll enligt analysen 14 milligram per milliliter.
24-milligramsvätskan höll enligt analysen 23 milligram per milliliter.
Samtliga som Sydsvenskan talat med under granskningen av den växande e-cigarettrenden, vare sig de vill tillåta användningen helt eller klassa produkterna som läkemedel, nämner behovet av varukontroll.
Alltså en certifiering av tillverkarna och innehållet i den vätska som användarna drar in i lungorna, så att inte hänsynslösa säljare kan köra ut farliga ämnen på marknaden.
Eurofins gjorde en specialanalys för Sydsvenskans räkning för att leta andra gifter än nikotin. Där framkommer alla ämnen i vätskan, men inte hur mycket av vardera ämnet.
– Och vi kan inte se något anmärkningsvärt ämne i specialanalysen. Förutom nikotin, propylenglykol och glycerol ser vi typiska smaksättningskomponenter, sådana som används i många livsmedel, säger Torbjörn Synnerdahl.
Förutom nikotin, innehåller vätskorna alltså redan godkända livsmedelstillsatser.
– De här cigarettlösningarna är inga komplicerade produkter, beståndsdelarna är vanliga. Det nya är sättet att distribuera det in i kroppen, säger, Torbjörn Synnerdahl.
Han uttalar sig inte om hur farligt det är med e-cigaretter. Det finns det däremot många andra som har synpunkter på, trots att det saknas en heltäckande klinisk analys.
Martin Burman vid Läkemedelsverket pekar särskilt på hur giftigt nikotin är.
– En flaska rökvätska kan vara dödligt för en vuxen, men hittills känner vi inte till några dödsfall i Europa. Och det kan vara så att de här vätskorna är svagare än väntat. Men vi vet inte säkert.
Exempelvis Olof Beck, professor i analytisk toxikologi – läran om gifter – pekar på att andra ämnen kan följa med från e-cigaretten ner i lungorna.
– Förgasningen vid låg temperatur gör att mikrobiologiska ämnen kan överleva och dras in i kroppen, säger han.
Linda McAvan, EU-politikern som var med om att kompromissa fram tredje tobaksdirektivet, är en av flera som pekar på att e-cigaretter kan locka barn och unga till att börja röka.
– Det måste vi förhindra, även om e-cigaretter har stor potential för att få folk att sluta röka tobak. Men vi saknar fortfarande tillräckligt bra data om hur det påverkar människan, säger hon till Sydsvenskan.

Detta lät Sydsvenskan testa:

Nikotinfritt enligt märkning. Med etikett, större tillverkare, innehållsförteckning, varningssymbol och barnsäker kork.
16 milligram nikotin per milliliter vätska, enligt märkning. Normalstyrka. Med etikett, större tillverkare, innehållsförteckning, varningssymbol och barnsäker kork.
24 milligram nikotin per milliliter vätska, enligt märkning. Högre styrka. Märkt ”Apple 24mg”, Okänd tillverkare, inga andra uppgifter på flaskan, inte barnsäker kork.
Gå till toppen