Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mjölkallergi vanligast – nötallergi farligast

Mjölkallergi är vanligast - men nöt är den allergi som oftast ger farliga konsekvenser. Det säger barnläkaren Hampus Kiotseridis på Skånes universitetssjukhus.

– De flesta får begränsade reaktioner, som nässelutslag eller klåda på huden. Hos ett fåtal blir reaktionerna allvarliga, säger Hampus Kiotseridis om mjölkallergi hos barn.
Alla typer av allergier kan vara farliga för vissa individer, men det födoämne som oftast ger allvarliga reaktioner är nöt.
– En vanlig orsak med kända allergier är att innehållet har ändrats i en produkt. Man äter det man tror sig veta inte innehåller till exempel nöt, utan att kolla innehållsförteckningen.
Det betyder att man måste kolla innehållsförteckningen varje gång man köper något?
– Ja. Och om du ska lämna bort barnet till någon annan måste familjen lära dem hur det ska hanteras om något händer.
Allergier påverkar livskvaliteten lika mycket som andra kroniska sjukdomar, säger Hampus Kiotseridis. Men vissa allergier, som ägg och mjölk, brukar gå över när barnet blir äldre.
– När det gäller nöt och skaldjur är det mycket ovanligare att det växer bort. Barn som haft mjölkallergi har större benägenhet att utveckla andra allergier, som astma eller pollenallargi.
Marianne Jarl på Astma- och allergiförbundet säger att särskilt restauranger brukar ha dålig koll.
– Om jag säger att jag är allergisk mot gluten så kan jag få svaret att produkten är mjölkfri. Då förstår man att de saknar kunskap.
– De håller heller inte så rent att man kan vara säker på att inte få i sig något man är allergisk mot.
Gå till toppen