Malmö

Berusad bokbrännare greps efter raseri mot Knausgård på pocket

En 37-årig man greps idag på Hansa i Malmö sedan han bränt ett exemplar av Karl Ove Knausgårds ”Min Kamp 4” i en bokhandel.

Bild: Arkivfoto: Johan Pihlemark & Nordstedts
Mannen försökte hindra folk från att släcka pocketboken som han tänt fyr på med motiveringen att ”det är den sämsta författaren genom tiderna”, enligt polisen.
– Men en urmakare från en butik intill kunde släcka boken med en kanna, säger Malmöpolisens inre befäl Mats Attin. 
Det var strax före klockan 18 i dag som den misstänkte mannen satte eld på boken.
– Vi blir väldigt förvillade när vi kommer dit, för vi vet inte vad det är för brott.
Polisen rubricerar tills vidare brottet som framkallande av fara för annan.
– Det här är juridik på hög nivå. Han har tagit boken utan lov men han har inte haft för uppsåt att ta med den hem, och bokhandeln vill inte anmäla det eftersom pocketen inte är värd något, säger Mats Attin.
– Det låga värdet och att han slängde den på ett cementgolv där det inte fanns spridningsrisk gör att det till exempel inte kan kallas skadegörelse. Då återstår ”åverkan” men det känns för milt när man startat en eld inne i ett köpcentrum.
 Har ni förhört mannen?
– Nej, han har varit för berusad för att höras. När han greps hade han inte bara synpunkter på författarens kvaliteter utan även etablissemanget i övrigt, för att uttrycka mig milt.
Så gick det sen – läs uppföljningen här.
Vet du mer om händelsen? Tipsa gärna Sydsvenskan via mejl, på telefonnummer 040-71234 eller på sms eller mms till 71234. Tack!
Rättelse: I en tidigare version av artikeln skrev vi att branden släcktes med hjälp av en vattenkanna. En kaffekanna var dock räddaren i nöden.
Gå till toppen