Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Rakel Chukri prisad med hummer och kniv

Aftonbladets årliga utmärkelse ”Hummerkniven” går i år till Sydsvenskans kulturchef.

Rakel Chukri.Bild: Foto: Peter Frennesson
– Det är ett pris som Aftonbladets kulturredaktion delar ut för tredje året i rad till en liberal som vågar stå upp för de humanistiska värdena. Bakgrunden är ett kulturbråk mellan Aftonbladet och Dagens Nyheter för några år sedan, då författaren Bengt Olsson beskrev den socialistiska kulturelitens hemvist i Stockholm som "Hummerknivsöder".
Vad består priset av?
– Jag har fått en färsk hummer, en flaska Bollinger-champagne och en hummerkniv med mitt namn ingraverat.
Finns det någon motivering till valet?
– Framförallt ser de mig som en modig skribent eftersom jag har skrivit en hel del om frågor som har med rasism att göra.
Hur känns det att få beröm av Aftonbladets kultursida?
– Det känns bra. Det viktigaste för mig som skribent är givetvis vad våra läsare tycker. Men det känns fint att prisas av kolleger och att Aftonbladet, som har en röd kultursida, lyfter fram skribenter med en annan färg. Även om vi har olika syn på politiken ska vi komma ihåg att vi har en gemensam kärna, att vi delar de humanistiska värdena.
Vem överräckte priset?
– Det var väldigt roligt, det var Sven Wollter som delade ut priset efter att ha hållit ett långt tal om sin hatkärlek till liberaler. Men jag fick en kram också, så det kanske var mer kärlek än hat i kväll.

Aftonbladets motivering:

Rakel Chukri är en obönhörlig kritiker av främlingsfientliga idéer varhelst de dyker upp. Samtidigt är hon en lika envis försvarare av den öppna debatten – ibland i strid med dem som vill få oss att tro att yttrandefrihet innebär att man får säga eller trycka vad som helst utan att någon ska säga emot eller protestera. Därför är hon en självklar mottagare av 2013 års Hummerkniv.
Gå till toppen