Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Utredning om svarta kontrakt läggs ner

Hyreslägenheterna på Herrgården såldes för tiotusentals kronor – av förvaltningsbolagets egna anställda. Kontrakt efter kontrakt, år efter år.
Men nu, två år efter polisanmälan, läggs utredningen ner.

Det var i februari och mars 2012 som tidningen City granskade korruptionen på Herrgården i Rosengård, där minst fyra anställda på förvaltningsbolaget Newsec sålt förstahandskontrakt i fastighetsägaren Actas slitna bestånd.
På Malmöpolisens bord hamnade tre anmälningar, men alla grova våldsbrott i staden gjorde att utredningen prioriterades ner. I höstas flyttades den istället över till Nationella korruptionsgruppen vid rikskriminalen i Stockholm.
– Utredningen är nerlagd. Det går inte att styrka brott och finns inga ytterligare åtgärder som kan förändra det, anser jag, säger kammaråklagare Staffan Edlund.
Enligt utredarna har en mängd personer hörts kring den svarta handeln. I november förhördes de misstänkta.
– De förnekar all form av inblandning, säger Staffan Edlund och berättar att det också saknas teknisk bevisning.
– Det är inte så konstigt. Den här typen av brottslighet avsätter sällan fysiska spår.
Utredarna skulle därför ha behövt fler vittnen. Enligt granskningen har kontraktshandeln pågått under flera år och sannolikt omfattat hundratals lägenheter. Trots det har polisen bara fått in tre anmälningar.
– Antingen finns det inte fler köpare, eller också är mörkertalet stort. Om jag får spekulera lite så kan det vara så att båda parter i sådana här transaktioner har lika lite intresse av att saken kommer fram.
En av dem som gjorde en polisanmälan är Jacob.
– Jag var rädd för att behöva vittna mot mellanhanden och [den anställde på Newsec]. Men jag var beredd att göra det, berättar han om mötet med polisutredaren.
I december 2011 betalade han 34 000 kronor för ett förstahandskontrakt på Herrgården. Han är ledsen och arg över att polisutredningen nu läggs ner.
– Det är en besvikelse för rättvisan. De som bluffar kan fortsätta att bluffa, nu vet de att lagen inte når dem. Mitt förtroende för polisen sjunker.
Jacob heter egentligen något annat.
Gå till toppen