Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Bra sex gör dig till en bättre ledare”

– Har du bra sex tjänar du mer. Och är en bättre ledare.
Det hävdar Maria Appelqvist, doktor i sociologi på Malmö högskola.

Maria Appelqvist, doktor i sociologi på Malmö högskola, håller akademisk kvart på temat ”Hur sex och pengar påverkar ditt ledarskap”.
I dag håller hon en akademisk kvart på Malmö stadsbibliotek om hur sex och pengar påverkar vårt ledarskap.
Du menar att den som har ett dåligt sexliv värderar sig själv och sitt arbete lägre och säljer sig därför för billigt?
– Ja. Det handlar inte om porr utan om en sexualitet där man är med helt och fullt. Genom orgasmen hittar du hela dig, att du har en kropp, ett kön och en röst. Det gör dig trygg. Och får dig att värdera dig högre.
Hur vet vi att sexualitet får oss att våga mera?
– Studier från England visar att personer som har mera sex också har högre lön. Och ju mera ”chef” istället för ledare som du är desto mindre sex har du.
Varför kan vi inte värdera oss rätt?
– Vi lever fortfarande i en kultur där det är ofint att tjäna pengar. Våra djupt underliggande rädslor och tabun får oss att undra: ”Vem är jag som vågar sticka ut?”.
Du skiljer på chef och ledare?
– Ja. Det finns ofta en formell och en informell ledare. Den informella ledaren är den viktiga, den som kan styra och skapa förändring. Kvinnliga företagare har oftare dålig självkänsla och får då svårare att leda.
Hur blir vi bättre ledare?
– Genom att bry sig om sig själv och ta hand om sig. ”Selfcare” är viktigt på alla plan, inte bara det sexuella! Ledarskap handlar om relationer, både till sig själv och till andra.
Ge exempel på en bra ledare?
– Pigge Werkelin på Gotland verkar leva i nuet och är samtidigt en framgångsrik företagare. Jag följer honom på Facebook.
Vad vill du uppnå under din kvart?
– Jag vill skapa ett medvetande om att det hänger ihop – sex och självkänsla, sex och ledarskap. Och att alla kan bli bättre ledare.
Gå till toppen