Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon bygger Bo på Moderna

Malmökonstnären Lena Mattsson undersöker rockmyten i en videoinstallation på Moderna museet i Malmö.
Verket handlar om den omdiskuterade förläggaren och författaren Bo Cavefors, som hon menar ”rockar fett”.

När Lena Mattsson bjöds in att medverka i samlingsutställningen ”I Want To Hold Your Hand” på Borås konstmuseum förra året var uppdraget att de trettiotal konstnärerna skulle inspireras av den svenska popen med dess förgreningar. Hon funderade över vem hon ville jobba med, men tyckte inte att det var intressant med någon musiker. Hon letade efter någon som inte var musiker, men ville ändå kunna diskutera ämnet.
– Då kände jag att det är Bo Cavefors. Det kan ju inte vara någon annan, för vem är rock i litteraturvärlden? Det är Bo, säger hon.
– Han rör sig hela tiden kring frågeställningar om sexualitet, moral och gränser. Han tänjer hela tiden på dem, som privatperson och yrkesmänniska. Det är det jag ser som rock i det han gör.
Hon var också intresserad av att fokusera på hans litterära gärningar.
– Jag var väldigt intresserad av att veta mer om det i och med att han har gett ut så mycket oerhörd bra litteratur, från både höger- och vänsterhåll, säger hon.
Verket är en videoinstallation med tre projektioner. På den ena väggen projiceras en video där den nu 78 år gamle Malmöbon Bo Cavefors berättar om sitt händelserika liv. På väggen mitt emot syns Ola Åstrand, som var kurator för utställningen i Borås och som även är konstnär och musiker. Han har rollen som betraktare och i hans solglasögon reflekteras delar av Cavefors-videon. På en monitor visas en kort sekvens från pjäsen ”Den spetälske i staden Aosta” som Cavefors spelade naken i 2004. Verket består också av nyskriven musik av Conny C-A Malmqvist.
Med blicken riktad rakt fram berättar Bo Cavefors i videon bland annat om sin tid i London, om sitt förlag och hur det gick till när han gav ut en kontroversiell bok med texter av den tyska terrororganisationen Röda Armé-fraktionen, RAF, 1977. Han berättar också om den razzia som gjordes mot förlaget och Cavefors bostad samt misstankarna för bokföringsbrott 1979, om när hans förlag gick i konkurs ett år senare och om sitt kärleksliv.
Installationen ställs nu ut för första gången i Malmö, på Moderna museets övre galleri. Den har gjorts om något eftersom förutsättningarna på Moderna är annorlunda än i Borås och videon har fått en textremsa med engelsk översättning.
Titeln på verket är ”I betraktarens öga”.
– Jag kan ha mina idéer och funderingar om vad verket handlar om, men till syvende och sist är det alltid betraktaren som bestämmer vad som är rätt eller fel. Det vi ser påverkas av vad vi själva har upplevt. Titeln är också en metafor. Det är många betraktare: Ola Åstrand, Bo som betraktar oss och vice versa, säger Lena Mattsson.

I betraktarens öga

Vad? Lena Mattssons videotriptyk ”I betraktarens öga” om förläggaren och författaren Bo Cavefors. Hela filmen är 35 minuter lång, men besökarna kan komma och gå som de vill. Till verket hör också en särskild folder utformad som en pekbok.
Var? Moderna museet i Malmö.
När? Invigningen kl 16 den 18 januari. Strax därefter ett samtal om verket med Lena Mattsson och Bo Cavefors. Utställningen pågår till och med den 16 mars.
Gå till toppen