Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Internationella musiksalongen uppsagd

Limus, Lunds internationella piano- och musiksalong, där över 200 elever spelar instrument, har sagts upp från lokalerna på Svaneskolan. Lokalerna behövs till Internationella skolan, ISLK.

Den privata musikskolan Limus måste flytta från källaren på Svaneskolan senast den 31 december.
– Det har kommit en propå från utbildningsförvaltningen att de behöver utökade lokaler, säger Jan-Olof Roos, chef för fastighetsförvaltning på Lundafastigheter.
Internationella skolan ISLK har länge varit trångbodd och finns i dag både på Svaneskolan, i tillfälliga paviljonger och på Parkskolan. Om några år ska de flytta till Östervångsskolan som kommunen vill ta över från staten.
– Men eftersom köpet av Östervångsskolan blivit fördröjt så behöver de nya lokaler, säger Magnus Sternudd, lokalsamordnare på utbildningsförvaltningen.
Gabriele Katthän som driver Limus, Lunds musiksalong, är orolig över beskedet. Verksamheten förflyttades hit i november 2006 när kulturskolan behövde hennes tidigare lokaler. Rummen har anpassats med bland annat extra ljudisolering.
– Jag tycker jag har kompromissat redan. Och nu när verksamheten blivit så oerhört populär, tycker jag att det är konstigt att vi ska flytta för att ISLK behöver en interimistisk lösning. Det känns som slöseri med resurser, säger hon.
På Lundafastigheter säger Jan-Olof Roos att de letar efter alternativa lokaler till Limus och att förhandlingar pågår. Men Gabriele Katthän tycker att hon än så länge inte har fått några konkreta realistiska förslag.
Hon har själv försökt hitta något nytt. Men att hyra något till marknadspris är svårt, menar hon. Verksamheten konkurrerar med kommunala kulturskolan som är momsbefriad och skattesubventionerad och därför är det svårt att ta ut avgifter som täcker en högre hyra än idag. Hon beskriver förhållandet som ”David mot Goliat”.
– Vi skulle vilja hitta någon mecenat som vill satsa på oss men som inte väntar sig ekonomisk vinst, säger hon.
På Limus spelar i dag 232 elever för sjutton olika lärare. För dem har Gabriele Katthän ännu inte berättat något om kommunens uppsägning.
– Vad jag drömmer om är arbetsro. Därför har jag legat lågt än så länge. Vi är en liten grupp som just nu jobbar med detta. Jag vill hitta lösningar och inte förstöra för verksamheten. Helst skulle jag vilja att kommunen sa: ”Nu fixar vi en konkret lösning så att ni får arbetsro. Vi tycker ni är värda det.”
Gå till toppen