Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Konstkupp vid Ekologihuset i Lund

Ännu ett konstverk har stulits i Lund. Denna gång handlar det om sju kopparklot som ingick i konstverket "Variation på ett tema", en damm utanför huvudentrén till Ekologihuset på Sölvegatan.

Sju kopparklot som ingick i konstverket "Variation på ett tema" stals utanför huvudentrén till Ekologihuset på Sölvegatan.Bild: Arkiv: Per Lindström
Troligen genomfördes stölden under helgen.
– Kloten är cirka 30-40 centimeter i diameter. De är inte solida utan patinerade med ett kopparskal. Konstnären som gjort konstverket "Variation på ett tema" heter Ingemar Svensson. Det kom på plats 1994, säger intendent Carl Sjökvist, Ekologihuset.
Kloten var fastskruvade i metallrör från vilka de sågats eller skruvats loss. Dammen som de stod i är cirka fyra gånger tio meter.
I oktober stals konstnären Carl Eldhs bronsstaty "Mor" utanför Patienthotellet på Skånes universitetssjukhus. Statyn har inte återfunnits och värderas till 700 000 kronor.
Samma månad stals också konstnären Alla Runefelts drygt två meter höga bronsstaty "Främling" utanför Fysiska institutionen. Inte heller efter den finns det några spår.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen