Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vargjakt stoppas i vinter

Det blir ingen licensjakt på varg den här vintern heller. På onsdagen beslutade förvaltningsrätten i Stockholm att tills vidare stoppa den planerade jakten i februari.

– Bra. Jättebra. Vi är mycket nöjda med rättens beslut, säger Naturskyddsföreningens ordförande, Mikael Karlsson.
– Vi räknade med att det skulle bli så här, eftersom beslutet att stoppa fjolårets jakt fortfarande är under rättslig behandling.
Han påpekar att jakt på varg, såväl licensjakt som skyddsjakt, stoppats i svensk domstol vid tre tillfällen de senaste åren. Licensjakten som stoppades 2013 ligger sedan dess som ärende hos kammarrätten, och det är möjligt att årets inhibition också hamnar där om Naturvårdsverket överklagar rättens beslut.
– Dessutom har EU sedan länge haft invändningar mot regeringens försök att få till stånd jakt. Ändå envisas regeringen med nya försök gång på gång, säger Karlsson.
För regeringen är beslutet ett bakslag, liksom för Jägareförbundet som länge drivit frågan.
Miljöminister Lena Ek (C), vill inte uttala sig om förvaltningsrättens beslut. Hennes pressekreterare Erik Bratthall säger att ministern inte kan gå in och kommentera en pågående process i svensk domstol.
– Det är ett överklagande av Naturvårdsverkets beslut och det är upp till Naturvårdsverket att bestämma hur förvaltningen ska gå till, säger han.
Bo Sköld, generalsekreterare i Svenska jägareförbundet, säger att förvaltningsrättens beslut är en katastrof för de människor på landsbygden som dagligen lever med vargen.
– Vi har haft tre riksdagsbeslut om vargjakt, 2001 och 2009 och 2013. Det står klart att det demokratiska systemets förmåga att hantera den frågan inte fungerar och det innebär att man helt tappar förtroendet, säger han.
Bo Sköld ångrar inte förbundets "raka" linje i vargfrågan, vilket länge inneburit acceptans för max 150 vargar i Sverige.
– Vi står för att man ska ha varg, men det ska vara så få som möjligt för att kunna skapa en samexistens mellan människa och rovdjur.
TT: Överklagar ni?
– Det får vi se.
– På något sätt får vi återkomma i frågan för det måste gå att hitta lösningar i ett demokratiskt samhälle.
I höstas presenterade regeringen sin rovdjursproposition där det föreslogs att det räcker med 170–270 individer för en gynnsam vargstam. I dag finns omkring 400 vargar.
Om Naturvårdsverket kommer att överklaga dagens beslut går inte att säga ännu.
– Vi har inte hunnit läsa det ännu. Vi behöver diskutera internt hur vi ska gå vidare, säger Gunilla Skotnicka, sektionschef vid Naturvårdsverket.
– Men vi tycker att jakten på varg är en viktig del av förvaltningen och att det är viktigt att den kan genomföras. Ur det perspektivet är vi inte nöjda med beslutet.
Anders W Jonsson, gruppledare för Centerpartiet i riksdagen, säger att förvaltningsrättens beslut är djupt beklagligt för alla människor som lever nära rovdjur. Enligt Jonsson finns verkligen ett behov för en licensjakt på 30 vargar.
– Ja, absolut. Rovdjurstrycket är ju oacceptabelt högt i delar av landet. Dessutom är det ju Naturvårdsverkets bedömning att det behövs för att förvalta rovdjursstammen, säger han till TT.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen