Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

EWP flyttar från Malmö till Landskrona

Vindkraftsbolaget EWP flyttar från Malmö till Landskrona. Företaget är just nu inne i slutförhandlingar om att hyra in sig i Öresundsvarvets gamla skrovhallar.

– Vi får i Landskrona liknande lokaler som vi har i Malmö idag, men vi får ett bättre flöde i vår produktion, säger Thomas Abrahamsson, vd för Enercon Windtower Production.
EWP har sedan 2001 tillverkat vindkraftverk i Västra hamnen i Malmö.
Företaget håller till i lokaler som tidigare tillhörde Kockums, men som numera är i byggbolaget Peabs ägo.
Fabrikslokalerna ska på sikt omvandlas till bostadsområde. Därför har grannbolaget Kockums Industrier rbestämt sig för att lägga ner. Och nu har EWP bestämt sig för att flytta till Landskrona.
EWP funderade länge på att bygga en ny produktionsanläggning i Ystad, men de planerna stöp på ett starkt lokalt motstånd.
– Det motstånd som fanns i Ystad finns inte här i Landskrona, säger Thomas Abrahamsson, som säger sig enbart ha mött positiva reaktioner från kommunledning och blivande hyresvärd.
– Det här alternativet är dessutom billigare än Ystad i och med att vi hyr in oss i en befintlgi anläggning, säger han.
Det blir Öresund Drydocks som hyr ut delar av sina skrovhallar. EWP får tillgång till halva ytan, Öresund Drydocks behåller den andra halvan för egen verksamhet.
– Vi har inte behov av hela produktionsytan. Den del som vi nu hyr ut till EWP kan vi vara utan, säger Jonas Hansson, vd på Öresund Drydocks.
Både Thomas Abrahamsson och Jonas Hansson betonar att EWP genom flytten till Landskrona får bättre förutsättningar att frakta iväg de färdiga vindkraftstornen.
EWP får bättre kajkapacitet, större djup för fraktfartygen och bättre möjligheter att komma direkt ut på E6  med långtradare.
Enligt Thomas Abrahamsson kommer så gott som samtliga 200 anställda i EWP att flytta med från Malmö till Landskrona. Flytten är tänkt att ske under nästa vår för att slutföras den 1 juli 2015.
Gå till toppen