Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt hopp för nattågen

Hoppet är inte helt ute för nattåget mellan Malmö och Stockholm. Nedläggningen kan omprövas om fler väljer nattåget.

Karin Svensson Smith, riksdagskandidat för MP, och ordförande för pendlarföreningen Resenärsforum, tog tåget till Stockholm för en träff med SJ:s högsta ledning. Beskedet var att nattåget kanske kan räddas – om antalet resande ökar med 30 procent.
SJ:s ledning vill nu gärna träffa representanter för Region Skåne, för att arbeta för att fler tar nattågen. Företag och andra stora arbetsgivare som vill ta miljöansvar ska bjudas till mötet för att diskutera eventuella reseavtal med SJ.
På tåget hem till Skåne ringde hon upp Sydsvenskan för att berätta om de lyckade diskussionerna. När hon hade lagt på fick hon napp.
– Det var en representant för Sveriges Lantbruksuniversitet som hade hört vad jag sade. Han kom fram och sade att de skulle kunna vara intresserade av ett avtal med SJ. De har verksamhet i Ultuna utanför Uppsala och i Alnarp, så de har många som reser däremellan
Björn Nilsson är vd för SJ Norrlandståg, som har ansvar för SJ:s nattrafik i hela landet. Också han är nöjd med mötet, där även hela SJ:s vd och koncernchef Crister Fritzson deltog.
– Vi kom överens om att vi ska försöka träffa Region Skåne och se om det finns underlag för att fortsätta trafiken. Det måste vi göra inom kort. Förutom regionen vill vi också höra om det finns intresse hos företagen för att använda nattåget. Det behövs ungefär 30 procent fler resande per år för att det ska bära sig.
Kan det bli en tidsfrist för nedläggningen?
– Vi vill se vilka intressenter det finns. Om det finns en grund att tro att detta är realistiskt så är det möjligt.
Pontus Lindberg (M) är ordförande i Region Skånes tillväxtnämnd. Han hoppas på att mötet med SJ kan bli av inom kort.
– Vi tillhör den stora skara som inte tycker att nedläggningen är rätt beslut. Det vi kan göra är att sätta fokus på hur viktig den här frågan är och visa att det finns större potential för nattågen.
Hur brukar du själv åka till Stockholm?
– Jag bor i Kristianstad, och jag brukar ta tåget. Någon gång har jag tagit nattåget också, men normalt brukar jag ta första morgontåget upp. Det är bekvämt, och man kan arbeta några timmar på tåget, det passar mig väldigt bra.
Regionråd Monika Ekström (MP) tar själv ofta nattåget till Stockholm.
– Vi har en resepolicy som går ut på att vi ska resa så miljövänligt som möjligt, och där är nattåget ett fantastiskt bra alternativ som jag försöker använda så mycket som möjligt. Jag har inte åkt i år än, men i november åkte jag. Och jag tycker aldrig att det har varit glest med folk.
Det finns förslag om att företag och andra stora arbetsgivare skulle kunna sluta avtal med SJ. Är det något som även Region Skåne själv skulle kunna göra?
– Det kan jag inte svara på i dagsläget. Det första vi måste göra är att prata med SJ, och vi vill ha ett möte med dem så fort som möjligt.
Gå till toppen