Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Anja Sonesson hoppar av ledarposition

Malmömoderaternas ordförande Patrick Reslow blev inte överraskad av Anja Sonessons besked i förmiddags.

Bild: Arkivbild: Emma Larsson
I ett pressmeddelande skriver Anja Sonesson:
- För att undvika onödiga och för Malmömoderaterna skadliga spekulationer i media vill jag härmed meddela att jag efter onsdagens sammanräkning av partiets interna provval inte har för avsikt att kandidera till förstaplatsen på den moderata kommunfullmäktigelistan inför valet 2014, säger Anja Sonesson, kommunalråd (M).
Malmömoderaternas ordförande Patrick Reslow blev inte överraskad av Anja Sonessons besked.
- Det var en logisk följd av provvalsresultatet.
Han syftar på partiets interna provval där Anja Sonesson fick betydligt lägre stöd än kommunalrådet Stefan Lindhe som idag är hennes närmaste medarbetare. Provvalet är vägledande när partimedlemmarna klubbar sin lista med namn och rangordning till kommunfullmäktigevalet.
Patrick Reslow tolkar Anja Sonessons besked som att hon inte kandiderar till den högsta posten i Malmöpolitiken som kommunstyrelseordförande (vid valseger) eller vice kommunstyrelseordförande (vid valförlust) efter valet.
- Det har alltid varit så att det första namnet på listan är den som kandiderar till kommunstyrelseordförande, säger Patrick Reslow.
Anja Sonesson vill emellertid inte svara på frågor om hon är intresserad av att sitta kvar som kommunalråd, eller av att bli kommunstyrelseordförande eller vice kommunstyrelseordförande trots att hon inte kandiderar till att bli första namnet på kommunfullmäktigelistan.
Hur posterna fördelas efter valresultatet avgör partiet eller den moderata fullmäktigegruppen.
Anja Sonesson tog över som oppositionsledare i Malmö efter Moderaternas valförlust 2006.
Gå till toppen