Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här skrev Liv Strömquist "Hundra procent fett"

Var? Simrishamnsgatan 24 i Malmö. När? 2003-2004. Vad? Liv Strömquist skriver ”Hundra procent fett”.

Simrishamnsgatan 24 i Malmö.Bild: Emma Larsson
Liv Strömquist ligger på en madrass på golvet i den tvårummare som hon delar med kompisen Ingrid. Intill madrassen hänger en lös elkontakt och hon måste vara försiktig för att inte fötterna ska få en stöt. Något bord har hon inte och det blir lite snett när hon tecknar. Året är 2003 och hon har just börjat på ”Hundra procent fett” som så småningom kommer att ges ut som seriealbum. Men det har hon förstås inte en aning om där och då. Då tror hon att hon gör ett fansin för de närmaste kompisarna i kvarteret.
– Vi hade en releasefest i vår lägenhet och lade upp våra fansin på ett bord. Vi tog tio kronor stycket. Jag minns att vi hade snittar och att vi var jävligt uppklädda, säger Liv Strömquist.
Någon på den där festen gav hennes serier till någon som gav dem till någon och plötsligt en dag ringde Dagens Nyheter och ville att hon skulle teckna en serie i veckan. Så småningom skickade hon sina serier till Ordfront Galago. Hon fick svaret att de ville ge ut ett album men sedan hörde ingen av sig.
– Åtta månader senare fick jag en låda med album. Jag hade inte sett omslaget, inte ens kontraktet. Så gick det till då. Det var lite dubbla känslor. Dels fanns där några feltryck, dels kände jag att det fanns mycket som jag hade kunnat göra bättre, säger Liv Strömquist.
Tecknat serier har hon gjort sedan hon var liten. Hon läste också mycket serier där i lägenheten på Simrishamnsgatan, bland annat Åsa Grennvall och Coco Moodysson.
Sedan ”Hundra procent fett” har hon gett ut flera album, som till exempel ”Einsteins fru”, ”Ja till Liv!” och ”Prins Charles känsla” som även blivit pjäs och spelats både på Malmö Stadsteater och under ett gästspel på Dramaten. Och den 31 januari är det urpremiär för ”Liv Strömquist tänker på dig!” på Elverket i Stockholm, en föreställning baserad på hennes serier.
Hon håller fortfarande till på Möllevången, numera i en ateljé i den gamla glassfabriken på Kristianstadsgatan. Nu har hon ett bord att sitta vid när hon arbetar.
– Men det är fortfarande ingen glamour. Vi fick nyligen rinnande vatten, innan hade vi en vattendunk, och en råtta har bajsat på mina original, säger hon.
Gå till toppen