Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Komikerna beger sig ut i poddjungeln

Malmöhumorn har flyttat till poddradion. Det senaste halvåret har flera Malmökomiker startat poddar.
– Det är det största skämtet som finns, att har man inte någon podcast så finns man inte, säger komikern Josefin Johansson.

I december startade podden ”Lilla Drevet” på Aftonbladet Kultur. Sedan dess gör komikern Kristoffer ”Kringlan” Svensson och serietecknarna Liv Strömquist och Nanna Johansson från Malmö ett avsnitt varje vecka tillsammans med komikern och journalisten Ola Söderholm. Podden är en politisk satir om aktuella händelser och produceras i ”Kringlan” Svenssons lägenhet i Malmö. Alla fyra har tidigare jobbat på humorprogrammet ”Tankesmedjan” i P3.
– Det speciella med poddformatet är att man som upphovsperson har väldigt stor frihet. Man kan göra nästan exakt vad man vill och man kan också bestämma längden på programmet ganska mycket själv. Så det är lite do it yourself-anda över podden som är ganska rolig. Det känns kreativt och det är också ofta mer personligt hållet, säger Liv Strömquist.
Liv Strömquist gör också kulturpodden ”En varg söker sin podd” med skribenten och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli sedan drygt ett år tillbaka. Den görs i samarbete med Expressen.
Liksom flera av de stora poddarna har ”Lilla Drevet” en finansiär. Akademikernas a-kassa är sponsor, men har gett fria händer när det gäller innehåll.
Sedan i höstas intervjuar Malmökomikern Simon Svensson olika makthavare i ”Veckans viktigaste intervju”. Han får också betalt eftersom podden är sponsrad.
Idén föddes när han jobbade på ”Tankesmedjan” i P3 och gjorde intervjuer med politiker under Almedalsveckan. Han tyckte att det uppstod något speciellt när komiker mötte politiker, men att formatet med musikinslag gjorde att han inte kunde göra något ordentligt.
– Jag insåg att man faktiskt kan göra som man vill. Det är en enorm frihet och jätteskönt att kunna göra en podd själv, säger han.
En som har hållit på längre är komikern och tidigare Malmöbon Josefin Johansson, som numera bor i Stockholm. Sedan sommaren 2011 gör hon ”Crazy Town” tillsammans med Kristoffer ”Kringlan” Svensson. Förutom att det är ett direkt medium och att vem som helst kan göra en podd när som helst, tycker hon att det speciella med poddar är att publiken är annorlunda.
– Man vet att folk är intresserade av att lyssna på det vi säger för det är ett val de har gjort. Det är inte bara att de har satt på radion eller låtit tv:n gå på i bakgrunden eller på gymmet, säger hon.

Poddar med Malmökomiker

”Lilla Drevet” från Aftonbladet Kultur med Kristoffer ”Kringlan” Svensson, Liv Strömquist, Nanna Johansson och Ola Söderholm. Politisk satir om aktuella händelser. Startade i december 2013. Görs i Malmö.
”En varg söker sin podd”, en kulturpodd med Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Startade för ett år sedan.
”Crazy Town”. med komikerna Josefin Johansson och Kristoffer ”Kringlan” Svensson. Om deras syn på omvärlden, populärkulturella fenomen och samtidsspaningar. Har funnits sedan 2011. Spelas in i Malmö eller Stockholm.
”Den Nervsvage och Psykopaten” med komikern Marcus Johansson (från Malmö, men Stockholmsbo sedan ett par år tillbaka) och Malmöbon Henrik Jönsson. De har olika syn på livet och diskuterar saker med varandra i podden. Startade i somras och görs i Malmö eller via Skype.
”Veckans viktigaste intervju” med Simon Svensson som intervjuar olika makthavare. Har funnits sedan i somras.
”Palmemordspodden” med Johannes Finnlaugsson. En podd om Palmemordet med olika gäster. Har funnits i ett år.

Poddradiofolkets favoritpoddar

Liv Strömquist: ”Camila & Mireyas podcast”. ”Jag tycker den är väldigt intressant. Det är två tjejer som pratar mycket om vithet, rasism, klass och sådana saker och har ganska långa men ganska roliga samtal om det. De pratar ur ett perspektiv som inte brukar komma fram.”

Josefin Johansson: ”Friday Night Comedy” från BBC. ”Den går igenom brittiska nyheter under veckan och jag som anglofil går igång på det. Jag sitter och kluckar gott för mig själv och mår riktigt bra när jag lyssnar på det.”

Marcus Johansson: ”Cracked”. ”Det är en amerikansk humorsajt som har börjat göra en podcast som jag tycker är väldigt rolig. Den har lite nyhetens behag för mig också och de pratar om roliga grejer.”

Simon Svensson: ”Palmemordspodden”. ”Den är lagom för mig. Jag får skratta, lyssna på folk som jag känner som berättar om sig själva och så är det intressanta ämnen.”

Gå till toppen